Masada İki Rakam Var: 2023 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? Refah Payı Eklenecek mi?

Asgari ücret tartışmaları devam ederken gözler şimdi tekrar 7 Aralık'ta yapılacak olan toplantıda. 8 bin TL ve 9 bin 350 TL olarak iki farklı rakamın gerçekleşme ihtimali güçlenirken, anketlerdeki enflasyon beklentisi %65-70 civarında.Söz...

Asgari ücret tartışmaları devam ederken gözler şimdi tekrar 7 Aralık'ta yapılacak olan toplantıda. 8 bin TL ve 9 bin 350 TL olarak iki farklı rakamın gerçekleşme ihtimali güçlenirken, anketlerdeki enflasyon beklentisi %65-70 civarında.

Söz konusu enflasyon rakamlarına göre zam gerçekleştirilirse, 9 bin 350 TL'lik bir asgari ücret ihtimali daha yüksek görünüyor.

7 ve 14 Aralık'ta Birer Toplantı Daha Var 

Türkiye asgari ücret görüşmelerinden çıkacak haberi beklerken, sendika düzeyindeki ilk toplantı 7 Aralık, ikincisi de 14 Aralık'ta yapılacak. Zammın ise Aralık sonuna kadar açıklanması bekleniyor.

Daha önceki haberimizde de size bildirdiğimiz üzere Bakan Vedat Bilgin 'vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz' demiş ve 2 formül açıklamıştı. TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay ise en az 7 bin 785 TL olması gerektiğini söylemişti.

İki Seçenek Var 

Vedat Bilgin 2 formülü açıklarken, bunlardan birinin enflasyon oranında zam yapmak olduğunu söylemişti. Yıllık enflasyon beklentisi ise anketlere göre %65-70 arasında. Bu hesaba göre, eğer enflasyon oranında gerçekleşirse, asgari ücret miktarı 9 bin 350 TL olacak.

Bir diğer seçenek ise Temmuz ayındaki artışın yıllık enflasyona tamamlanması. Biliyorsunuz ki Temmuz ayında asgari ücrete %30'luk bir zam yapılmıştı. Eğer enflasyona tamamlanırsa, yeni rakam %40'lık bir zamla 8 bin TL olacak.

Refah Payı Eklenecek mi?

Öte yandan vatandaşlar en az %40'lık bir zam yapılmasına kesin gözüyle bakıyor. Bu rakama eğer 10 puanlık refah payı da eklenirse, zam oranı %50'yi bulabilir.

İşçi Anketleri 8 Bin TL Öngörüyor 

Son olarak, Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan anketlerde işçi ve işverenler, yaklaşık %40'lık bir zamla yeni rakamın 8 bin TL olmasını bekliyor.

Güncel Haberleri