"Meriç Nehri mi, Meriç Kanalı mı?"

Edirne Kent Konseyi'nin tarafından düzenlenen panelde Meriç Nehri Tahliye Kanalı tartışıldı.

Edirne Kent Konseyi'nin tarafından Edirne Belediyesi Nikah Salonunda düzenlenen panele "Meriç Nehri mi, Meriç Kanalı mı?" sloganıyla davet yapıldı. Davet edilen resmi kurumlardan sadece Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan panele katıldı.

Paneli başlayan Edirne Kent Konseyi (EKK) Başkanı Ziya Gökerküçük, projeyi uygulayan kurum olan Devlet Su İşleri (DSİ) 11'inci Bölge Müdürlüğü yetkililerini ziyaret ederek projeyle ilgili bilgi aldıklarını belirtti. Gökerküçük, davet edilen DSİ ve Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerinin panele katılmadığını belirtti.

EKK Kıyı ve Yeşil Alanlar Çalışma Grubundan Harita Mühendisi Yılmaz Eren, EKK'nın 20014 yılında Söğütlük'ün özelleştirilme girişimine karşı çıkılmasıyla başlayıp bugünlere kadar gelen mücadelesi hakkında bilgi veren sunumu gerçekleştirdi.

DSİ yetkililerinin panele katılmaması nedeniyle uygulanacak projeyle ilgili bilgiyi, DSİ'den emekli Jeoloji Mühendisi Osman Candeğer anlattı. Meriç Nehri Tahliye Kanalı İnşaatı ile Meriç Nehri Yatak Temizliği ve Tahkimatı İnşaatı isimli iki bölümden oluşan projenin toplamda 115 milyon TL yatırımla yapılacağını söyleyen Candeğer, projeyle taşkın sorununun çözüleceği iddiası olduğunu belirtti.

Projeyle ilgili bilgilerin paylaşılmasının ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a söz verildi. Edirne'nin ve Edirnelilerin uzun yıllardır 'Edirne taşkınlardan korunsun' diye büyük bir çabası olduğunu aktaran Gürkan, "Ben DSİ Bölge Müdürüne '365 gün böyle bir seddenin altında kalmaktansa, yılda 7 gün taşkına razı mı olsak' dedim. EKK görüşmelerinden sonra DSİ Bölge Müdürlüğü benden acilen bir randevu istedi. Düne kadar projeyle ilgili detaylı bir bilgim yoktu. Ben mümkün olduğunca pozitif olmaya çalıştığımızı belirttim. Ama DSİ'nin bizi değil, bu kentte yaşayan herkesi ikna etmesi gerekiyor. Bunu kendilerine söyledim. Bana anlattıklarının bir simülasyonunu istedim. Sonuç itibariyle bizde bu proje çok güzel olacak sonucuna varacak isek, zaten bir sorun yok. O zaman karşı çıkmak yerine sizi destekleriz." diye konuştu.

Söz konusu projede Söğütlük'te özellikle kotun 120 santimetreyi geçmediğini aktaran Gürkan, "Bu kot en yüksek söğütlükte olacağını ve Meriç Köprüsü’ne gittikçe her iki tarafta da azalan bir sedde olacağını söylediler. 'Ben sandalyeye oturduğumda nehri görecek miyim' diye sorduğumda göreceğimi söylediler. Söğütlük'ten 350 metrelik bir hat geçecek. Bu hattın en yüksek noktası ise 1.20 metre olacak. 10 metrelik yürüyüş yolları, balık tutma yerleri de planlanmış. Bu bahsedilenlerin uygulaması nasıl olacak? Simülasyon üzerinden bu konuyu tartışmak daha gerçekçi olacak. Söğütlük'ün içerisinde yapılacak olan dolgu, Söğütlük'ün ekolojik yapısını nasıl etkileyecek, bunu bilim adamlarının tartışması gerekiyor. Nehrin akışına göre sol yakasında Meriç ve Arda Nehri'nin birleştiği yerde epey büyük bir dolgu alan yaratılıyor. Orası da daha çok sosyal yaşam alanı gibi planlanmış. Kanal; 8 kilometreye yakın bir kanal. Saniyede 773 metreküp su geçirmeyi hedefliyorlar. 300 metreküp/saniyeye ulaştığında kanalın kapakları otomatik çalışmaya başlayacak. Suvari Köprüsü’nün ilerisine suyu iletmeyi planlıyorlar." dedi.

Nehir kenarlarına bisiklet ve gezinti yollarının yapılmasının iyi olacağını belirten Gürkan, yeni yapılan Karaağaç Köprüsü yakınında Meriç’in iki tarafından daraltılma nedeniyle oluşacak alanın kente rekreasyon alanı olarak kazandırılacak olmasının da yararlı olabileceğini belirtti. Gürkan, tüm bunlara rağmen kentin yaşam alanı olan Söğütlük Ormanı’ndan nehri göremez olmanın olumsuz olduğunu ve bu bölgedeki biyolojik yapının bozulmasına neden olabileceğini, nehir taban temizliği ve kanalın taşkınları önleyebileceğini belirten Gürkan, bu projenin yerine yılda on gün taşkına razı olunabileceğini söyledi.

Salonun dolduran vatandaşlar ve STK temsilcileri, sırayla söz alarak düşüncelerini dile getirdiler.

EKK'nin temel soruları "Edirneliler nehir boyunda yürüyüş ve spor yapabilecek mi?", "Vatandaşların ücretsiz yararlanabileceği dinlenme tesisleri olacak mı?", "Her yerde balık tutulabilecek mi?", "Su sporları yapılabilecek mi?", "Nehir turizmi geliştirilebilecek mi?", "Yoğunlaşan araç trafiği ve park sorunu giderilebilecek mi?" şeklinde oldu.  EJH

Güncel Haberleri