MTA ve TOKİ Deprem Bölgesinde Ortak Çalışacak

Deprem bölgesindeki yeni yerleşim yerleri tespit edilirken fay hattına uzak sahalar tercih edilecek. MTA uzmanları inşaat sahalarında diri fay hattı bulunup bulunmadığına bakacak. Onayladıkları sahalara inşaat yapılacak.Enerji...

Deprem bölgesindeki yeni yerleşim yerleri tespit edilirken fay hattına uzak sahalar tercih edilecek. MTA uzmanları inşaat sahalarında diri fay hattı bulunup bulunmadığına bakacak. Onayladıkları sahalara inşaat yapılacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden Teknik Arama Müdürlüğü'nden (MTA) uzmanlar da sahada olacak.

TOKİ'nin konut yapmayı planladığı alanlarda diri fay hattı olup olmadığı, MTA uzmanları tarafından kontrol edilecek. Uzmanların çıkardığı diri fay haritası esas alınacak.

TRT Haber'de yer alan habere göre; fay hattına yakın ve riskli olduğu saptanan sahalara inşaat izni verilmeyecek.

MTA'nın Türkiye genelinde çıkardığı haritada 485 diri fay olduğu belirtiliyor. Diri fayların her birinin 5,5 ve daha büyük depremler üretebilecek kaynak kuşakta olduğu belirtiliyor.

ABD ve Japonya'daki konutlar örnek alınacak.

Yeni deprem konutlarının inşasında ağırlıklı olarak geleceğin betonu olarak tanımlanan perlit madeni kullanılacak. Perlit, hafif olduğu için bina yükünü azaltıyor. Hafifleyen binada depremin yıkıcı etkisi de azalıyor.

Dünyada bilinen perlit rezervinin yüzde 74'ü Türkiye'de yer alıyor.

Güncel Haberleri