Geçen günlerde belediye tarafından Selimiye Camii Meydanına kurulan, çok sayıda Edirnelinin yanı sıra yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken platform kaldırılıyor. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan platform ile ilgili soruları yanıtsız bıraktı, platformun kaldırılacağını söyledi.
Edirne Belediyesi tarafından Selimiye Camii Meydanına kurulan platform sosyal medyada büyük yankı bulmuş, Edirneliler ve Edirne'ye gelen turistlerin tepkisini çekmişti. Platformun neden kurulduğu açıklanmazken; Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan platformun kaldırılacağını söyledi.
TOPLANTI İPTAL EDİLMİŞTİ
Edirne Belediyesinin Edirne'deki basın mensuplarına yolladığı e-posta ile Gürkan'ın basın toplantısı düzenleyeceği açıklanmıştı. Düzenlenecek toplantının dün saat 09.35'te iptal edildiği açıklandı.
YEMİŞ KAPANI HANI NE OLACAK?
Platformun kaldırılacağının açıklanmasıyla birlikte UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan Selimiye Camii Meydanında yapılan kazıyla ortaya çıkarılan yaklaşık 425 yıllık Yemiş Kapanı Hanı ile ilgili soru işaretleri arttı. Yemiş Kapanı Hanı ile ilgili son açıklamasını Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nu ziyaretinden sonra yapan Gürkan, açıklamasında 'Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi'nin iki aşamalı bir proje olduğunu söyleyerek: "İkinci aşaması sonradan çıkmıştı. Yemiş Kapanı Hanı kazısı vardı. 2012 yılı sonları gibi, Selimiye yarışma projesi kurula gittiğinde, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu burada bir hanın varlığından söz edildiğini belirterek, sondaj kazısı istiyor. Kurul’un bu kararı üzerine bir sondaj kazısı yapılıyor. Sondaj kazısı yapıldığında da han temellerine rastlanıyor. Bunun üzerine koruma kurulu, sondaj kazısının kurtarma kazısına dönüştürülmesini istiyor, belediye de itiraz ediyor. Konu Ankara’ya kurula gidiyor ve konu tam bu noktada kitleniyor. Yaklaşık 1,5 yıl sondaj çukurlarını kapatan tahta perdelerle beraber o şekilde beklemiş. Göreve geldiğimizde Selimiye’nin ve belediyenin tam önünde sürdürülebilir ve kabul edilebilir bir durum olmadığından hareketle Ankara’da kurulla görüştük ve uzlaşma kazısını yapmayı uygun gördük. Zaten başka bir alternatifi yoktu. Ya kurtarma kazısı yapacaktık ya da o sondaj çukurları ilelebet duracaktı. Birçok konuda olduğu gibi bizden önce açılmış olan çukurları kapatmak da bize düştü. Çukuru açanlar başkaydı ama kapatma görevi bize yüklendi. Akabinde kurtarma kazısını yaptık." ifadelerine yer vermişti.
ARKEOPARK YAPILMASI ÖNERİLMİŞTİ
Bu tür eserlerde kazı bittikten sonra önemli olanın eserin geleceğe nasıl taşınacağı olduğunu belirten Gürkan: "Birtakım tartışmalar oldu, bunlar her zaman alan şeyler. Bazı görüşler bu hanın ihya edilmesi, tekrar ayağa kaldırılması noktasındaydı. Ama elimizde hanla ilgili genel fotoğrafların dışında hiçbir done yoktu; hanın kaç dükkanı vardır, iç donatıları nasıldır, kapıları nereden gibi. Başta ben olmak üzere başka görüşler de; hanın ihya edilmemesi gerektiğini, yapıldığı 16. yüzyılda belki anlayışın bu olduğu ama bugün geldiğimiz noktada Selimiye’yi tamamıyla ortaya çıkartmak, hiçbir görsel engeli Selimiye ile bakan gözler arasına koymamak gibi bir anlayışımız var. Ben bu noktadan hareketle itiraz ettim. 2017’de Selimiye’nin hemen önüne yüksekliği belki 12-15 metre olan bir han ki yapılacak olan imitasyon olacak, gerçek de değil, yapılmasına karşı çıktım. Sonuçta bu görüş daha ağırlık kazandı. Bunun üzerine mevcut temellerin korunarak geleceğe taşınması var. Bunun içinde ciddi konservasyon projesi gerekiyor. O proje hazırlanıyor. Bunu kurul da talep etti. Orada bizim fonksiyon olarak kurula bir önerimiz var. Konservasyon olarak o da değerlendirilecek. O öneri de; yedi yol ağzı tarafından ortaya çıkan 4 adet bozulmamış depo kalıntısının cam ve ahşap konstrüksiyonla kapatılarak bir sergi salonuna dönüştürülmesi ve temel duvarların konserve edilerek korunması. Han’ın içerisinde de ahşap yürüme yollarıyla burasının bir arkeopark haline getirilmesi. Çalışmaların bu kısmı devam ediyor. Ama rekreasyon kısmı onaylandı. Dün Sayın Bakanımız da finans konusunda destek vereceğini söyledi. Şu anda geldiğimiz noktada umut ediyorum ki 1 ay içerisinde finans sorununu çözdüğümüzde hemen çalışmalara başlayacağız." demişti.
SELİMİYE'NİN ETRAFI DÜZENLENECEKTİ
Gürkan, projedeki ilk hedefin özellikle belediyenin önünden geçen Mimar Sinan Caddesi'nin eski doğal zeminine kavuşması olduğunu söyleyerek: "Buradaki tretuvarlar, asfaltlar kalkacak. Selimiye’nin arka tarafındaki mezar taşları sergileme alanı yeniden düzenlenecek. Yedi yol ağzına bakan Kıyık Caddesi tarafına bakan kısmı yeniden düzenlenecek. Selimiye’nin etrafı 360 derece komple düzenlenerek, kısmi trafikle beraber, ağırlıklı olarak bir yaya bölgesi haline getirilecek. Diğer taraftan, turizm komplike bir çalışma. Bu komplike çalışmanın birbirini tamamlaması için yapbozun bütün parçalarını yerine koymanız gerekiyor. Bir turizm otogarı hedefimiz vardı. Onunla ilgili epey bir mesafe kaydettik. O da bayrama kadar neticelenecek zannediyorum. Buradaki hedefimiz de özellikle İtalya’dan örnek vermek gerekirse; tur otobüsleri tarihi eserlerin dibine kadar girip saatlerce orada kalmaz. Çünkü yarattığı titreşim, egzoz gazı vardır. Bunlar tarih esere zarar veren unsurlardır. Bizim de bütün bu çalışmalarla beraber hedefimiz; Selimiye’ye en yakın noktalarda tur otobüsleri için indi-bindi yerleri sağlayarak, indiyi yaptıktan sonra otobüsün gidip turizm otogarında beklemesi. Kendi programlarına göre de belli bir saat sonra gelerek bindi noktasından tekrar turistleri alarak diğer destinasyonlara götürmesi gibi bir çalışmamız var." sözlerine yer vermişti.
Uğur Akagündüz / Gündem Gzt.