Parkinson'u Aşklarıyla Yendiler

Edirne'de yaşayan 62 yaşındaki Gülsen Sezen, 14 yıl önce teşhis edilen parkinson hastalığından 'beyin pili' tedavisiyle kurtuldu.

Parkinson'u Aşklarıyla Yendiler

Edirne'de yaşayan 62 yaşındaki emekli öğretmen Gülsen Sezen'e 14 yıl önce parkinson teşhisi konmuştu. Hayatını tamamen değiştiren bu hastalık sürecinde ona en büyük desteği hayat arkadaşı Mehmetcan Sezen verdi. Gülsen Sezen, beyin pili tedavisiyle hayata yeniden merhaba dedi.

Beyinde 'dopamin' adı verilen maddenin eksikliğiyle ortaya çıkan parkinson, kronik nörolojik bir hastalık. Başta parkinson hastalığı olmak üzere pek çok hareket bozukluğunun cerrahi tedavisinde kullanılan beyin pilleri, tıbbın geldiği son noktada özellikle medikal tedaviye yeterli yanıt vermeyen parkinson hastalarına yüz güldürücü sonuçlar veriyor.

48 yaşında parkison hastalığına yakalanan emekli öğretmen Gülsen Sezen, beyin pili tedavisiyle sağlıklı günlerine kavuştu. Medipol Üniversitesi Parkinson ve Hareket Bozuklukları Merkezi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Ali Zırh tarafından uygulanan operasyon öncesi eşine bağımlı yaşayan ve kendi günlük ihtiyaçlarını karşılayamayan Gülsen Sezen, artık hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

"UYKUYA HASRET KALDIM"

14 yıl önce yakalandığı parkinson ile hayatı tamamen değişen Gülsen Sezen: "Hastalık, kol sallamalarımın azalması ve yürürken ayağımı sürümemle ilk belirtisini verdi. Zamanla sağ elimde güç kaybı oldu ve ardından hafif titremeler başladı. Bu şikayetlerim üzerine doktora gittim ve parkinson teşhisi kondu. İlk olarak ilaç tedavisine başlandı. İlacın ilk dönemlerinde şiddetli bir şikayetim olmadı fakat ilacın etkisi geçtiğinde vücudumfa kasılmalar meydana geldi. Uykuya hasret kalır durumdaydım, sağdan sola bile eşimin desteğiyle dönebiliyordum. Tek başıma bir bardak su dahi içemediğim günler oldu. Hastalık ilerledikçe ve ilacın etkisi azaldıkça tamamen eşime bağlı yaşamaya başladım. Bu durum senelerce böyle devam etti ve eşim bana adeta bir çocuk gibi baktı. Desteğini ve ilgisini bir an olsun çekmedi." şeklinde konuştu.

"TOPLUM İÇİNE GİRMEK İSTEMİYORDUM"

Sezen: "Parkinson yüzünden toplum içine girmek istemiyordum, kendimi eve kapatıyordum. Dışarı çıkmak zorunda olduğum günlerde, insanların bakışlarını hep üzerimde hissediyordum. Ya çok hareketli ya çok donuk oluyordum. Yüz ifadem tamamen değişiyordu. Tekdüze bir konuşmam ve hiçbir heyecan belirtisi olmayan bir yüz ifadem vardı. Doktor Ali Zırh'ı ve beyin pili tedavisini, kendisi de doktor olan kızımdan duydum ve hemen iletişime geçtik. Gerekli incelemeler sonucu beyin pili tedavisi için uygun bir hasta olduğum kanısına varıldı. Operasyon esnasında hiç ağrı hissetmedim ve ameliyatın hemen sonrasında daha pilim açılmadan kendimi çok iyi hissettim, hatta kalkıp yürümeye başladım. Bu benim için mucize gibi bir şeydi, hayatım sanki yeniden başladı. Ali Bey'e çok teşekkür ediyorum, beni adeta yeniden yaşama döndürdü." dedi.

EŞİ DE PAKİNSONLU GİBİ YAŞADI

Bir parkinsonlu yakını olarak hastalığı ve etkilerini çok iyi gözlemlediğini dile getiren Gülsen Sezen'in eşi Mehmetcan Sezen: "Eşime parkinson teşhisi konulduğu andan itibaren ben de bir parkinsonlu gibi yaşamaya başladım. Bu hastalık yüzünden çok zor dönemler geçirdik. İlaçların yan etkisi giderek arttı ve hastalık hayatımızı etkisi altına almaya başladı. İlacı tekrar alınca istem dışı hareketler oluşmaya başladı. Doktorumuz artık beyin pili takılma vaktinin geldiğini söyledi. Ali Hocamız bizim için çok büyük bir şanstı. Eşim ameliyat masasından kalktı ve kendi başına yürümeye başladı. Operasyon sonrası yemek yiyemeyen kadın yemek yemeye, yürüyüp gezmeye başladı. Eşim iyileşince ben de iyileştim. Bir parkinsonlu gördüğümde, bunun bir tedavisi olduğunu ve beyin pilini söylüyorum." şeklinde konuştu.

"BEYİN PİLİ İLE HASTALIKTAN SORUMLU HÜCRELERE MÜDAHALE EDİLİYOR"

Beyin pili ameliyatını başarıyla gerçekleştiren Medipol Üniversitesi Parkinson ve Hareket Bozuklukları Merkezi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Ali Zırh: "Parkinson hastalığında kişide dopamin adı verilen madde az salgılanır. Buna bağlı olarak hastalarda titreme, hareketlerinde yavaşlama, kimi zaman yürüyememeye kadar ilerleyen sorunlar görülür. Hastalığın tedavisinde kullanılan beyin pili ile, beyindeki hastalık nedeni ile aşırı aktif hale gelmiş hastalıktan sorumlu hücrelerin elektriksel aktiviteleri düzenlenir. Buna bağlı olarak hastada görülen olumsuz belirtiler iyileştirilmeye çalışılır. Ameliyat sonrasında çatalını bile tutamayan, iğneye ipliği geçiremeyen, yazı yazamayan hastalar gerekli pil ayarlamalarının yapılmasının ardından eski sağlıklı günlerine dönebilirler." dedi. Edirne Jet Haber 

Güncel Haberleri