Plakalara Özel Yeni Düzenleme! Resmi Gazete'de Yayımlandı

"Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlandı. Bakanlığın hazırladığı tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe...

"Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlandı. Bakanlığın hazırladığı tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Geçici ithalat rejimi çerçevesindeki yabancı plakalı taşıtları ile yurda gelen şahıslar, taşıtsız olarak yurt dışına çıkmaları durumunda sunmaları gereken taahhütnameleri elektronik ortamda da sunulabilecek.

Yeni tebliğe göre, taahhütname verilmeden yurt dışına taşıtsız çıkışlarda Gümrük Kanunu kapsamında uygulanan ceza, düzenlemeye uyum amacı ile "vergi kaybına neden olan cezalar" kapsamından çıkarılarak, "usulsüzlüklere ilişkin cezalar" kapsamına alındı.

9 Kasım 2022'den İtibaren Geçerli Olacak

Öte yandan, geçici ithalat rejimi çerçevesinde yabancı plakalı taşıtları ile ülkeye gelen kişilerin, taşıtsız olarak yurt dışına geçici olarak çıkmak istemeleri durumunda söz konusu taşıtların başkası tarafından kullanılmayacağına yönelik taahhütnamenin elektronik olarak da verilebilmesine imkan sağlandı. Tebliğ, 9 Kasım 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Yeni düzenlemeyle, Türkiye Gümrük Bölgesi'nde bulunan yabancı plakalı araçlar artık gümrük idaresine gerekli bilgileri vermeden yurt dışına çıkamayacak.

Yurt dışına haber vermeden çıkan otomobiller için ise usulsüzlük cezası ve ceza indirimi otomobilin modeline, yaşına ve markasına göre değişecek.

Özellikle bu sene taahhütnameyi doldurmadan yurt dışına çıkan araçlar mağdur olmuştu. Fakat yeni düzenlemeyle beraber bu mağduriyetin giderilmesi planlanıyor.

Güncel Haberleri