Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Halk TV Ekranlarının konuğu oldu. Halk TV'de yayımlanan 'Yerel Gündem' programına katılan Gürkan, Edirne'yi ve Edirne'yi geleceğe taşıyacak projeleri anlattı.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 31 Ocak Pazar Günü Saat 17.00’de Halk TV Ekranlarında Aslıhan Özhan’ın sunumuyla ‘Yerel Gündem’ Programının konuğu oldu. Programın çekimi tarihi belediye binasında bulunan Atatürk Odası'nda gerçekleştirildi.
Aslıhan Özhan'ın sorularını yanıtlayan Gürkan, İlk olarak Atatürk’ün Edirne’ye gelişinden ve Atatürk Odası'ndan söz etti.
Mimar Sinan'ın 'Ustalık Eserim' dediği Selimiye Camii’nin Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer aldığına değinen Gürkan, "Selimiye Camii'nin bahçesinde şu anda Yemiş Kapanı Hanı kurtarma kazısı yapılıyor. Bu kazı bittiğinde orasını tekrardan düzenleyerek, daha iyi bir görünüm kazandıracağız." dedi.
EDİRNE KENT BELLEĞİ MÜZESİYLE TARİHE IŞIK TUTULACAK
Hafızağa Konağı'na da bir kent belleği müzesi yapılacağını aktaran Gürkan, "Edirne Kent Belleği Müzesi'nin projesi tamamlandı. Aşağı yukarı 1 milyar 200 bin lira değerinde bir proje. Bunun 600 bin küsur lirasını Trakya Kalkınma Ajansı'ndan aldık. Şu anda binanın koruma çalışmalarını yapıyoruz. 2017 yılı itibariyle hizmete açacağız. Bu müzede 'göç bölümü' yer alacak. Çünkü burası Anadolu’nun en önemli göç yuvası. Kırkpınar, Kurtuluş Savaşı’nda Edirne, Balkan Savaşı gibi birçok farklı bölümlerde yer alacak. Amacımız şu; bu müze oturuştuktan sonra içindeki bölümleri alıp mesela Kırkpınar’ı alıp, Kırkpınar Müzesi kurmak. Balkan Savaşı'nı alıp ayrı bir Balkan Savaşı Müzesi kurmak. Edirne’de hali hazırdaki müzelerin dışında 10 tane daha müze eklemek. İnşallah belirli bir süre sonunda bunları da gerçekleştirmiş olacağız." diye konuştu.
TRAK KÖYÜ KURULACAK
IPA-2 Projesi kapsamında Bulgaristan'ın Nessebar Belediyesi ile bir projeye imza atacaklarını anlatan Gürkan, "Bizim bulunduğumuz coğrafi bölgenin hem avantajları hem de dezavantajları var. Bulgaristan ve Yunanistan’la sınır komşusuyuz. Bu komşuluğu avantaja çevirmek için projeler üretiyoruz. AB'nin IPA-2 programı var. Bulgaristan’da Nessebar diye küçük bir ada var. Nessebar Belediyesi’yle ortak bir proje yapıyoruz. Bütün Trakya'nın kurucusu olan Traklar ile ilgili bir belgesel çekeceğiz. Hem Edirne’de hem de Nessebar’da bir Trak Köyü kuracağız. Trak Köyü'nü daha sonra büyüterek, Edirne'yi yeni bir destinasyon merkezi haline getireceğiz. Edirne’nin kültür varlıklarına bir kültür varlığı daha ekleyeceğiz." dedi.
BELEDİYE DAYANIŞMA EVİ YAPILIYOR
Yardıma muhtaç insanların ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla 3 katlı bir bina aldıklarını ifade eden Gürkan, "Edirne Belediyesi olarak, çeşitli yardımlarda bulunuyoruz. Ancak doğrudan para vermek hem çok şık değil, insan onuruna yakışan bir davranış değil. Aynı zamanda sürdürülebilir değil. Farklı bir proje hayata geçirerek, kimseyi kırmadan, üzmeden ihtiyaçlarını karşılamak istedik. Bir katı gıda bankası, bir katı giysi bankası olacak, en üst katı ise kitap ve oyuncak bankası olacak. İhtiyaç sahiplerine ailedeki kişi sayısına göre kredi yükleyeceğiz. O ailenin reisi, annesi, çocuğu gidecek buradan ihtiyaçlarını karşılayacak. Ben hep şuna karşı çıkmışımdır. Örneğin, bir firma aileye gıda paketi gönderiyor, paketin içinde makarna, yağ gibi temel ihtiyaç ürünleri yer alıyor. Ama belki benim çocuğum makarna değil, pilav yemek istiyor; ya da o ailenin yağa değil deterjana ihtiyacı var.
İnsanların seçme hakkını elinden almamamız gerekir. İnsanların yardıma ihtiyacı olabilir ama illa sizin verdiğinizle yetinmek zorunda mı kalmalılar? Kartla gidecek, krediyle ihtiyaç duyduğu malzemeleri alacak. Diğer 2 katta kart olmayacak. İhtiyacı olan giysileri alacak. Bu da envantere kaydedilecek. Bir kişi 1 ayda 10 tane giysi almayacak. Kitap ve oyuncaklarda olacak. Zaten kentin çeşitli yerlerinde büyük kumbaralarımız var. Bu kumbaralara oyuncak ve kitap atabiliyorsunuz. Biz bunları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Askıda giysi projemiz var. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Toplanan giysilerin bakımını yapacağız ve kentin belirli yerlerine asacağız." diye konuştu.
ENGELSİZ KENT EDİRNE
Engelsiz Kent Edirne yaratma hedefiyle birçok farklı projeye imza attıklarını dile getiren Gürkan, "Edirne Belediyesi olarak Engelliler Yaşam Merkezi yaptık. Çok güzel bir bahçesi var. Bahçesinde her engele göre spor ve oyun aletlerimiz var. Kamelyalarımız var. Binada çeşitli atölyelerimiz var. Bir engelli vatandaşımız evinden çıkıyor; tam çarşıya gidiyor aküsü bitiyor. Bunu engelleyebilmek için kentin farklı yerlerine 4 adet engelli akülü şarj cihazı koyduk. Bunların sayısını 10’a çıkaracağız. Engelliler rahatça dolaşabilsin diye; çünkü biz biliyoruz ki asıl engel yüreklerdeki…" dedi.
GÜRKAN, HALKA HESAP VERİYOR
Seçim çalışmaları sırasında halkla iç içe bir yönetim anlayışı benimseyeceğinin sözünü verdiğini anlatan Gürkan, "Sokağa çıkınca halka diyoruz ki; ‘Belediye halka hesap verecek, demokratik olacak, katılımcı olacak, şeffaf olacak.’ Buradan hareketle yola çıktık; çünkü biz solcuyuz, sosyal demokratız. Bizim söylediklerimizle yaptıklarımızın birebir tutması gerekmiyor mu? ‘6 ayda bir Hesap Verme Toplantısı yapacağım’ dedim. Vatandaştan oy isterken gidiyorsun, vaatlerde bulunuyorsun, hesabını niye vermiyorsun? Onun oyuyla görev yapıyorsun, onun parasını harcıyorsun; vatandaşın bu paranın nasıl harcandığıyla ilgili bilgisi olması gerekmiyor mu?
Edirne halkı bana görev verdi. 7 Nisan 2014'de göreve başladım. Takvim ayına uydurmak adına da ilk toplantıyı 2014’ün Temmuz ayında yaptık. Belediyenin 6 aylık ama kendimizin 3 aylık hesabını halka verdik. Sonra ikinciyi 2015 yılının Ocak ayında gerçekleştirdik. 3.Halka Hesap Verme Toplantısı'nı 2015'in Temmuz ayında yapmamız gerekiyordu ancak seçimler nedeniyle ertelemek zorunda kaldık. 3'üncü Halka Hesap Verme Toplantısı'nı 24 Ocak 2016 tarihinde gerçekleştirdik. Yoğun programımız nedeniyle Pazar Günü Saat:10.00’da gerçekleştirdiğimiz toplantıya; istedik ki bizi klavye başında eleştirenler de gelsin ve eleştirilerini yüzümüze karşı söylesin." şeklinde konuştu.