Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 5 yıllık görev süresi boyunca gerçekleştirdiği projeleri anlattığı bir basın toplantısı yaptı. Edirne'ye kazandırdığı hizmetleri 110 sayfalık bir kitapta toplayan Gürkan, seçim hedefinin %70,5 olduğunu söyledi.
Edirne Belediye Başkanı ve CHP Edirne Belediye Başkan Adayı Recep Gürkan, Belediye Meclis Salonu'nda bir basın toplantısı düzenledi. 5 yıl boyunca gerçekleştirdiği projeleri anlatan Gürkan, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
HEDEFİ %70,5
Adaylığı açıklanmadan önce bir anket yaptırdığını ve anket sonucunun %46,3 çıktığını anlatan Gürkan: "2 gün önce, başka bir firmanın yaptırdığı anket genel merkez tarafından bana ulaştırıldı. Onda da %52,7 çıkıyor. Ama bizim hedefimiz bu değil. Biliyorsunuz, genel merkezimizin İYİ Parti ile güç birliği ittifakı var. Edirne Merkez'de de İYİ Parti aday çıkarmayacak, bize destek olacak. Hedefimiz 16 Nisan Referandumundaki oy oranı, yani %70,5." dedi.
Bir basın mensubunun "Yarın görevinizden ayrılacak olsanız içinizde ukde kalan hangi proje var?" sorusuna yanıt veren Gürkan, 2014 seçim beyannamesinde yer alan otopark ve turizm otogarı projelerini gerçekleştiremediğini söyledi. Turizm otogarı projesi için üzgün olmadığını dile getiren Gürkan: "Geçtiğimiz 5 yıllık süreçte henüz bunun zamanının gelmediği gördüm. 2014'e göre erken bir projeymiş. Tarihi şehirlerin girişindeki kontrol noktalarında tur otobüsleri şehre girmeden önce vizesini yaptırır, kaç turist yaşıyorsa ona göre şehir vergisi öder. Türkiye'de böyle bir uygulama yok, kanunla düzenlenmesi gerekiyor. Bu projeyi tekrar gündeme alacağız, ömüzdeki dönem için seçim beyannemesini açıkladığımda bu projenin yer aldığını göreceksiniz." şeklinde konuştu.
Hayata geçiremediği otopark projesi hakkında da konuşan Gürkan: "Edirne kent meydanı tamamen sit alanı. Hepimiz bu sit alanında otopark istiyoruz ve birçok otopark var aslında. Kervansaray'ın arkasında daha önce belediye arsası olan ve benden önce satılmış, hala otopark olarak kullanılan bir alan vardı. Yaklaşık 3,5 yıl önce bir yer altı otoparkı yapmak için mal sahiplerini ikna ettim. Bu alan 6-7 parklık parselden oluşuyor, inşaat yapmak için önce bu parsellerin birleştirilmesi gerekiyor. Kurula kararı gönderdik. Kurul 31 burada 31 metrekare de Milli Emlak arsası var, mal sahipleri onu da alsınlar birleştirelim dediler. Milli Emlak bu 31 metrekarelik yerin satışını tam 2,5 yılda yaptı. Metrekaresini 12 bin liradan saatı. 2017 sonunda satıldı, 2018 başında tapusu verildi. Kurula gönderdik, 1 yıldır da incelenmesini bekliyoruz. Yoksa şimdiye kadar o 2 katlı yer altı otoparkı ve üstünde küçük bir şehir oteli projesi bitmiş olacaktı." dedi.
"BİZ SARAY İSTEMİYORUZ"
Bir basın mensubu, AK Parti Edirne Belediye Başkan Adayı Koray Uymaz'ın belediye müdürlüklerini tek bir binada toplaması ve mevcut belediye binasını müzeye çevirmesi projesini anlatarak, Gürkan'a "Sizin kafanızda bu tarz bir iyileştirme söz konusu mu?" sorunusu sordu.
Soruya öncelikle gülerek karşılık veren Gürkan: "Erken konuşturuyorsunuz beni ama konuşacağım." diyerek cevap vermeye başladı. Türkiye'de belediyeciliğin 1854'te başladığını, Edirne'de 1867'de kurulduğunu anlatan Gürkan, mevcut belediye binasının 118 yıldır kesintisiz olarak belediye binası olarak kullanıldığını söyledi. 1898'de dönemin belediye başkanı Dilaver Bey tarafından binanın projesinin çizdirildiğini, belediye başkanının ve halkın katkılarıyla binanın yapıldığını anlatan Gürkan: "Her gelen misafirimize şunu söylüyorum: Bu bina Türkiye'de belediye binası olarak projelendirilip halkın desteğiyle yaptırılıp 118 yıldır kesintisiz olarak belediye binası olarak kullanılan tek bina." dedi.
Gürkan: "Hemen yandaki oda Ulu Önder Atatürk'ün 4 gece yattığı, bu salon çalışma ve kabul salonu olarak kullandığı salon. Binaya her girdiğinizde Atatürk ile beraber yaşıyorsunuz. Makam odasında her oturduğunuda hemen arkanızda Atatürk'ün yattığını düşünüyorsunuz. Ben bu duyguyu dünyanın en yeni binasına değişmem. Onlar büyüklerinden saraylarda yaşamayı gördükleri için böyle projeler yapıyorlar. Bizim yeni saraylara ihtiyacımı yok, saray istemiyoruz. Halkın benimsediği, rahatça girip çıkabildiği, mütevazı, geçmişi olan binalarda yaşamayı tercih ediyoruz." dedi.