Sahte Duyuru Kafa Karıştırdı [VAKA ANALİZİ]

Sosyal medyada Edirne Valiliği tarafından paylaşılmış olarak gösterilen tatil haberi velilerin kafasını karıştırdı. 

Sosyal medyada Edirne Valiliği tarafından paylaşılmış olarak gösterilen tatil haberi velilerin kafasını karıştırdı.

Edirne'de etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle 27 Şubat Salı günü okullar tatil edilmişti. Kar yağışının ara ara devam etmesi üzerine öğrenci ve veliler, 28 Şubat Çarşamba gününün de tatil olup olmayacağını merak etti. Bazı vatandaşların Edirne Jet Haber'e ulaşarak, sosyal medyada Edirne Valiliği tarafından paylaşılmış olarak gösterilen 28 Şubat'ın tatil olduğuna dair bir fotoğrafı bizlere göndererek, "Okullar tatil mi?" diye sorması üzerine olayı detaylıca inceledik.

Edirne Valiliğine ait @EdirneValiligi kullanıcı isimli resmi Twitter hesabından 26 Şubat'ta yapılan paylaşımda, yoğun kar yağışından dolayı 27 Şubat Salı günü okulların tatil olduğu belirtilmişti. Yapılan paylaşımda "İlimizde yaşanan yoğun kar yağışı ve muhtemel buzlanma nedeniyle il merkezinde ve tüm ilçelerimizde bulunan resmi-özel ilk ve orta dereceli okullarımız 27 Şubat Salı günü (1 gün) valilik kararı ile tatil edilmiştir." denilmişti.

Kar yağışının ara ara devam etmesi üzerine öğrenci ve veliler 28 Şubat Çarşamba gününün tatil olup olmayacağını merak ederken, Edirne Valiliğine ait @EdirneValiligi kullanıcı isimli resmi Twitter hesabı üzerinden yapılan bu paylaşımındaki tarih, "ögeyi denetle" özelliği sayesinde bir kişi tarafından "28 Şubat" olarak değiştirildi. Değişikliği yapan kişinin sahte haberi sosyal medyada paylaşması üzerine sahte haber kısa sürede sosyal medyada yayıldı.

"ÖGEYİ DENETLE" NEDİR?

"Ögeyi denetle" özelliği, bazı internet tarayıcılarında fare (mouse) ile sağ tık yapıldığında açılan menüde "Ögeyi denetle" veya "İncele" şeklinde karşımıza çıkıyor. Bu özellik sayesinde o an bağlanılan internet sayfasındaki içerikler herhangi bir kullanıcı tarafından değiştirilebiliyor. Bu değişiklikler sadece değişikliği yapan kişi tarafından görülebiliyor, kaydedilmiyor ve sayfa yenilendiğinde içerikler orijinal haline dönmüş oluyor.

ORTADA SAHTE BİR HESAP YOK

Sonuç olarak: "Ögeyi denetle" özelliği photoshop olarak düşünülebilir. Twitter'da Edirne Valiliği adına açılan sahte bir hesaptan 28 Şubat Çarşamba günü okulların tatil olduğuna dair bir paylaşım yapılmamıştır.

VALİLİK KULLANICI İSMİNİ DEĞİŞTİRDİ

Edirne Valiliği tarafından paylaşılmış olarak gösterilen bu sahte duyuru üzerine yerel ve ulusal basında "Sosyal medyada Edirne Valiliği adına açılan sahte hesaptan 28 Şubat Çarşamba günü okulların tatil edildiği paylaşımı akılları karıştırdı." şeklinde haberler yer aldı. Edirne Valiliği, @EdirneValiligi olan kullanıcı ismini @edirne_valiligi olarak değiştirdi. Ancak Edirne Valiliğinin resmi internet sitesi www.edirne.gov.tr adresindeki "Twitter" butonuna tıklandığında halen @EdirneValiligi kullanıcı ismine sahip Twitter profili açılıyor.

EDİRNE JET HABER / VAKA ANALİZİ 

Güncel Haberleri