TEMA Vakı Edirne İl Temsilcisi Çoğal: "Saros Körfezi Taş Ocağı Olmasın!"

TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi' ilan edilen Saros Körfezinde ormanların yok edilme pahasına birçok taş ocağına işletme ruhsatı verilmesi ile ilgili basın açıklamasında bulundu.

TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi' ilan edilen Saros Körfezinde ormanların yok edilme pahasına birçok taş ocağına işletme ruhsatı verilmesi ile ilgili basın açıklamasında bulundu.

Çoğal, yaptığı açıklamada; "Saros Körfezi’ne kıyısı bulunan Keşan’da taş ocakları arka arkaya açılıyor. Son olarak İbrice Limanı’nda taş ocağı açılması için işletme ruhsatı alındı. Açık işletme yöntemi ile işletilecek ocaktan delme ve patlatma ile yılda 360 bin ton tüvenan kalker elde edilmesi planlanıyor. Bu durumun başta ormanlar olmak üzere bölgede bulunan doğal varlıklara büyük zararlar vereceği tahmin ediliyor." dedi.

"YENİ BİR TAŞ OCAĞI OLUMSUZ ETKİLERİ ARTTIRABİLİR"

Keşan İbrice Limanı'nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi' ilan edilen Saros Körfezi'nde bulunduğunu belirten Çoğal, "Buna rağmen bölgede taş ocağı açılmasına izin veriliyor. Verilen izinler sonucu ortaya çıkacak tablo doğal hayat için kaygı verici. Saros Körfezi’nin bir taş ocağı haline gelmesini istemiyoruz. Bölgede açılması planlanan kalker ocağı sahasının tamamı (20,70 hektar) orman arazisi sınırlarında bulunuyor. Aynı bölgede daha önceden işletilen taş ocakları yeterince çevre tahribatına neden oldu. Ormanlık alanda yeni bir taş ocağına ruhsat verilmesi olumsuz etkileri daha da artırabilir." dedi.

"TAŞ OCAKLARI BÖLGE EKONOMİSİNİ ETKİLEYEBİLİR"

Üst üste açılan taş ocaklarının bölgeyi ekonomik açıdan da tehdit edebileceğini ifade eden Çoğal; özellikle turizm, tarım ve balıkçılık sektörünün de olumsuz etkilenebileceğinin altını çizdi. Çoğal, "Keşan’a bağlı Mecidiye Köyü sınırları içerisinde yer alan taş ocakları doğal hayata zarar verirken ekonomik potansiyeli de tehdit ediyor. Yüzlerce yıl süren toprak oluşumu ve canlı yaşamı bir anda yok ediliyor.Bu nedenle tarıma elverişli topraklar zarar görüyor. Ayrıca Saros Körfezi’nin önemli dalış merkezi olan İbrice Limanı ve buradaki balıkçı barınakları,yakınında bulunan taş ocağı sebebiyle gerçekleştirilen patlatma işlemleri sırasında hasara uğradı. Bölgedeki halkın bir kısmı geçimini balıkçılıktan sağlıyor.Ancak taş ocaklarından çıkan kil ve toz kısa sürede çökmediği için balıkların solungaçlarını tıkayarak ölmelerine sebep oluyor.Dolayısıyla tahribat hem karada hem de denizde etkilerini gösteriyor." dedi.

"EDİRNE 2004'TEN BERİ 'TAŞ DEVRİ'Nİ YAŞIYOR"

Trakya’da taş ocaklarının tozunu solumak istemediklerinin altını çizen Şirin Çoğal, "Maden Yasası'nın 2004 yılında yeniden düzenlenmesiyle taş, kum ve çakıl gibi doğal varlıklar da 'maden' kapsamına alındı. Bu durum Edirne'de adeta yeni bir ‘taş devri’ başlattı. Bölgedeki meralar, sulak alanlar ve ormanlar başta olmak üzere birçok doğal varlık savunmasız kaldı. Edirne’de yıllardan beri işletilen taş ocaklarından geriye; yok edilen meralar, bozulan ormanlar, verimsizleşen ve kimyasal özellikleri değişen tarım toprakları, kirlenen ve kuruyan su varlıkları, ekosistem tahribatı, duvarları çatlayan evler, bozulan köy yolları, delik deşik edilmiş dağlar kaldı. Kamunun ortak çıkarlarının korunması adına TEMA Vakfı Edirne İl Temsilciliği olarak bölgedeki gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdüreceğiz." diyerek sözlerini tamamladı.

EJH

Güncel Haberleri