Kadir Has Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından her yılın son ayında "Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması" 2016 yılı sonuçları açıklandı.
Araştırma sonuçlarına göre Türkiye'de parlamenter demokrasi sistemini isteyenlerin oranı yüzde 52,7; başkanlık sistemini isteyenlerin oranı yüzde 32,5; partili cumhurbaşkanlığı sistemini isteyenlerin oranı ise yüzde 10,5. Başkanlık sistemini istemeyenlere sorulan "Başkanlık sistemini neden istemiyorsunuz?" cevabına en çok verilen cevap yüzde 33 ile "toplumda kutuplaşmayı arttıracağını düşündüğüm için" cevabı oldu. Bu cevabı sırasıyla yüzde 24,9 oranla "Demokrasiye zarar vereceğini düşündüğüm için", yüzde 19,7 oranla "Tek adamlılığa yol açacağını düşündüğüm için", yüzde 19 oranla "Türkiye'ye uygun olmadığını düşündüğüm için" ve yüzde 2,7 oranla "Recep Tayyip Erdoğan'a karşı olduğum için" cevapları takip etti.
"Başkanlık sistemini / partili cumhurbaşkanlığını neden istiyorsunuz?" sorusuna en çok verilen cevap yüzde 44 ile "Ülke yönetimini kolaylaştıracağı için" cevabı oldu. Bu cevabı yüzde 21,6 oranla "Recep Tayyip Erdoğan'ı sevdiğim/desteklediğim için", yüzde 21,2 oranla "Siyasi çekişmeleri azaltacağı için", yüzde 13,2 oranla "Ülkenin kalkınmasına katkı yapacağı için" cevapları takip etti.
Yapılan araştırmada sorulan "Mevcut sistemde cumhurbaşkanının siyasi konularda taraf olmasını onaylıyor musunuz?" sorusuna yüzde 32 evet, yüzde 55 hayır cevabını verdi. Aynı soruya 2015 yılında hayır diyenlerin oranı yüzde 75,4 idi.
Araştırmada "Bugün Başkanlık veya Partili Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilse, Başkan / Partili Cumhurbaşkanı olarak kimi görmek istersiniz?" sorusuna katılımcıların yüzde 47'si "Recep Tayyip Erdoğan" cevabını verirken, yüzde 14,5'i "Kemal Kılıçdaroğlu", yüzde 6,4'ü "Devlet Bahçeli", yüzde 5,6'sı "Ahmet Necdet Sezer", yüzde 5,6'sı "Selahattin Demirtaş", yüzde 4,3'ü "Abdullah Gül" ve yüzde 2'si "Deniz Baykal" cevabını verdi. Katılımcıların yüzde 5,1'i hiçbiri cevabını, yüzde 2,7'si oy vermeyeceği cevabını vermiş; yüzde 1,5'i de kararsız kalmıştır.
Araştırmanın tüm detaylarına Kadir Has Üniversitesi internet sitesinden erişilebilir.
EJH