ENEZ MEKTUBU / Ulaş DEMİRAY
SAROS TURİZM ÇALIŞTAYI (2) ERİKLİ AYRI BELEDİYE OLSA...
Kaldığımız yerden devam edelim.
Saros Körfezi’nin turizm potansiyeli ve sorunları ile Enez’in turizm potansiyeli aynı kaba konup değerlendirilemez. Her ne kadar Enez Kaymakamı ve Enez Belediye Başkanı bu çalıştayda Enez’de de turizm sezonun 2-3 ay ile kısıtlı olduğunu -galiba sürçülisan olarak- ifade ettilerse de Enez’in yılın 12 ayında turizme dönük potansiyeli olduğunu görerek, bilerek konuşmak gerekir. Saros bölgesinin, yani Keşan ilçesinin turizm beklentileri ile Enez’in beklentileri aynı terazide tartılamaz. Enez, Trakya’dan, hatta bazı konularda Edirne’den daha farklı ve daha zengin bir turizm potansiyeline sahiptir.
***
“Enez yerinde saydıkça hiçbir Edirne valisi kendisini Edirne'ye hizmet etmiş saymamalıdır.” demiştim. Bu sözüm özellikle turizm konusunda valilerimizin Enez için yapabilecekleri pek çok şey olduğuna olan inancımın gereği idi. Örneğin, toplantıda, her ne kadar Enez Belediye Başkanımız Sevgili Özkan GÜNENÇ kardeşimiz “Turizm için Enez’in altyapısının tamam” olduğunu söylese de Enez ALTYAPI konusunda tamamen sınıfta kalmış durumdadır. Nedir bu sorunlar?
***
Enez’de yıllar önce 4-5 bin kişi için yapılan içme suyu şebekesi artık bu yükü kaldıramamaktadır, kanalizasyon sistemi sorunludur. Arıtma sisteminin arıtıp arıtmadığı tartışmalıdır. Arıtılmış atık suyun tahliyesi çözüm beklemektedir. Önerilen derin deşarj kanalının maliyeti Enez Belediyesinin parasal gücünü aşmaktadır. Enez-Keşan yolu turizm için gerekli altyapı sisteminin olmazsa olmazıdır. Bu yol bir STRES ve MACERA yoludur. Ne yazık ki sahipsizdir. Bu konular bu toplantıda valimizeiletilmediği gibi Valimizin çalışma arkadaşları olan daire amirlerinin gündeminde de ne yazık ki yoktu.
***
Edirne Valisi, Saros ve Enez için neler yapabilir?
İnanıyorum ki Edirne Valisi’nin görüşü alınmadan FSRU iskelesi bile Edirne’ye dayatılamaz. Edirne Valisi öncelikli ve önemli olarak görür ve gereğini yaparsa Keşan-Enez yolu gündeme alınır ve yapımı gerçekleştirilir. Enez Limanı’na mobil dahi olsa 2 gümrükçü verilebilir ve liman uluslararası trafiğe açılabilir. Valimizin yine bu toplantıda müjdelediği gibi, Edirne’ye yeni müze gibi Enez’de de bir müze açılabilir. Edirne Arkeoloji Müzesi depolarında Enez kazılarından çıkarılmış birkaç müze oluşturulabilecek buluntulardan Enez'de yararlanmanın yolları aranabilir. Enez Kalesi restorasyonu başlatılabilir. Enez’de ne yazık ki kültür, sanat adına hiçbir mekan yoktur. Bir kültür evi, çok amaçlı bir toplantı salonu projelendirilebilir. Gala Gölü Milli Parkı ile ilgili tasarılar projeler yaşama geçirilebilir, Lagün Gölleri’nin ıslahı için DSİ'ye emir verilebilir, göllerin dolması önlenebilir. Sivrisinekle mücadelede çağdaş teknoloji ve imkanlar seferber edilebilir. Vs..vs.. bunlar bu toplantıda niçin dile gelmedi? Gelmediyse biz bu toplantıda Enez ile ilgili neleri konuştuk?
***
Uzun lafın kısası... Enez’in muazzam turizm potansiyelinin yaşama geçirilmesi işi, 4 bin nüfuslu Enez Belediyesinin imkanları ile başarılamaz. Enez’in ekonomisi ile, insan gücü ile, bilgi birikimi ile bu harika yurt coğrafyası bir yere varamaz. Bunlar konuşulacaksa Enez’de günlerce, aylarca konuşulmalıdır. Enez masaya yatırılmalı nelerin olacağı, nelerin olması ve en önemlisi nelerin olmaması gerektiği özellikle Valiliğin, Enez Kaymakamlığının, Enez Belediye Başkanlığının ve Keşan TSO’nun önderliğinde üniversitelerin, uzmanların katılımıyla hep birlikte belirlenmeli ve yaşama geçirilmelidir.
***
Aklıma gelmişken sorayım: Erikli bir belediye olarak Keşan’dan ayrılsa yararı ve zararı ne olabilir? Keşan’dan Erikli’ye, Yayla’ya, Mecidiye’ye hizmet taşımaya uğraşmanın mantığı var mıdır? YEREL VE YERİNDEN YÖNETİM bu çağın öne çıkan kurallarından değil midir?
Bir şey ima etmiyorum. Sadece merak ettim, soruyorum...