Uzunköprü Ticaret Borsası, AB standartlarında ürün tahlil laboratuvarı ve elektronik satış sistemi açıldı.
Uzunköprü Ticaret Borsası (UZTB), Trakya Kalkınma Ajansının "2015 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı - Yaşayan ve Yaşatan Trakya" konulu açmış olduğu hibe destek programı kapsamında "AB Standartlarında Ürün Tahlil Laboratuvarı ile Bölgeye Hizmet" isimli projenin Ürün Tahlil Laboratuvarı ile UZTB öz kaynaklarıyla yapılan Elektronik Satış Salonu ve Elektronik Satış Sistemi açılış töreni ve tanıtımı gerçekleştirildi.
Programa Uzunköprü Kaymakamı Kemal Yıldız, Belediye Başkanı Enis İşbilen ve Belediye Meclis Üyeleri, Meriç Belediye Başkanı Nihat Yörük, AK Parti İlçe Başkanı Çağatay Yılmaz ve siyasi parti ilçe temsilcileri, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ile borsa üyeleri ve davetliler katıldı.
Törende konuşan UZTB Yönetim Kurulu Başkanı Egemen Aslan, konuşmasında "Uzunköprü Ticaret Borsası Meclisi olarak, üyelerimizin teveccühleri ile 2013 yılında göreve geldiğimizde ortaya bir vizyon koymuştuk. Vizyonumuz 'ürün tahlil laboratuvarımızda yapacağımız tahlillerle desteklenen ve elektronik ortamda satışı yapılan tarımsal ürünlerin fiyatlarının ülkemiz ve dünyadaki diğer borsalarca referans alınarak takip edileceği güvenilir bir borsa olmak' şeklindeydi. Artık Uzunköprü ilçemizde bu standartları yakalayabilmiş bir borsamız var. Cumhuriyetimiz kadar eski olan ticaret borsamız, her zaman örnek alınan bir borsa olmuştur ve olmaya devam edecektir. Projemiz Trakya Kalkınma Ajansının değerlendirmesi neticesinde birinci sırada seçilerek uygulanmaya hak kazanmış, projemizin sözleşmesini 30 Temmuz 2015 tarihinde imzalanarak uygulama sürecine geçilmişti." dedi.
Projeyle hedeflenenlerin "UZTB Ürün Tahlil Laboratuvarının bölge ihtiyaçlarına cevap verebilecek kapasitede geliştirilmesini sağlamak", "Modern makine ve teçhizatlarla bölge tarım üreticilerine, AB standartlarında hizmet verilmesini sağlamak", "UZTB'nin altyapısını geliştirerek hizmet kalitesini arttırmak", "Bölgenin tarımsal ekonomik gelir seviyesinin artmasına katkı sağlamak", "UZTB bünyesinde yapılan deney ve kalibrasyon sonuçlarının güvenirliğini sağlamak" şeklinde olduğunu belirten UZBT Yönetim Kurulu Başkanı Egemen Aslan, bu amaçlar doğrultusunda ilk önce yaklaşık 30 metrekare olan eski ürün tahlil laboratuvarına 120 metrekare ilave inşaatla toplam çalışma alanlarını 150 metrekareye çıkardıklarını kaydetti.
İnşaatın 136 bin 946 TL bedel karşılığı tamamlandığını belirten Aslan, laboratuvarın ihtiyacı olan modern donanım ve teçhizatların mevzuata uygun olarak alımlarını gerçekleştirdiklerini söyledi.
15 ay süren proje içerisinde toplamda yapılan KDV dahil 589 bin 309 TL harcamanın yüzde 65'lik bölümünün Trakya Kalkınma Ajansı tarafından hibe desteği olarak karşılanacağını kaydeden Aslan, "Ülkemizde elektronik satış sistemini hayata geçiren üçüncü ticaret borsası olarak öncü borsalar arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz. Borsamız öz kaynaklarıyla KDV dahil toplam 244 bin TL bedelle üyelerimizin hizmetine sunulmuştur. Ayrıca ürün tahlil laboratuvarımızın kalite standartlarını sağlamak üzere İSO 17025 Laboratuvar Kalite Yönetim Sistemine başvuru yapılmış, ilgili personellerimiz İSO 17025 eğitimlerini almış ve gerekli çalışmalar devam etmektedir. Laboratuvarımız daha kaliteli ve daha güvenli tahliller yapılabilmesi amacıyla dünyaca kabul görmüş Fransız kalibrasyon firması BİPEA ile sözleşme imzalanmış, her ay yapılan kontroller ile Ürün Tahlil Laboratuvarımızın doğruluk standardı garanti altına alınmıştır. Projemizin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve saygılarımız sunuyorum." dedi.
Daha sonra söz alan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, açılan ürün araştırma laboratuvarıyla bölgedeki büyük bir eksikliğin kapatıldığını belirterek, laboratuvarın Uzunköprü Ticaret Borsasının işlem hızını ve mal alım kapasitesini arttıracağını söyledi. EJH