YKS Sınav Tarihi Açıklandı: Erken Seçim Sinyali mi?

ÖSYM'nin Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yapılan açıklamaya göre 17-18 Haziran 2023'te yapılacak. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri de 18 Haziran'da yapılacağı için, Ankara'da 'erken seçim' değerlendirmesi...

ÖSYM'nin Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yapılan açıklamaya göre 17-18 Haziran 2023'te yapılacak. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri de 18 Haziran'da yapılacağı için, Ankara'da 'erken seçim' değerlendirmesi yapılıyor.

ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre Temel Yeterlilik Testi (TYT) 17 Haziran, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Desti (YDT) 18 Haziran'da yapılacak.

Seçim İçin 18 Haziran Denmişti 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 8 Ekim 2022'de yaptığı bir konuşmada cumhurbaşkanlığı seçiminin zamanında gerçekleştirileceğini ve erken seçim olmayacağını söylemişti. Çok net bir şekilde tarih veren Bahçeli, 18 Haziran 2023'te seçim yapılacağının altını çizmişti.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı da geçtiğimiz hafta seçimin 18 Haziran 2023'te yapılacağını söylemişti.

Seçim Sınav Takvimiyle Üst Üste Gelemez

Öte yandan Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik, prensipte seçim takvimi ve sınav takviminin çakışamayacağını söyledi. Ancak bugün ÖSYM'nin 18 Haziran'da sınav olacağını açıklaması üzerine Türkiye'deki en geniş katılımlı sınavının seçimle çakışması, siyaset kulislerini alevlendirdi.

Bu yüzden, başkentte gerçekleşecek olan seçimin 18 Haziran öncesine alınacağının kesinleştiği düşünülüyor.

Erdoğan Tekrar Aday Olmak İstiyor

Bir süredir, Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez aday olması için seçimin erkene alınacağına dair spekülasyonlar dolanıyordu. Ancak Anayasa'ya göre bir kişi, en fazla 2 kez cumhurbaşkanı olabilir. Hatta öyle ki Anayasa'nın 101. maddesi çok net bir şekilde 'cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıldır. Bir kimse en fazla 2 defa cumhurbaşkanı seçilebilir' yazıyor.

2014 ve 2018 yıllarında iki defa cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın artık aday olamayacağı konuşuluyordu. Ancak Anayasa hukukçuları, TBMM'nin seçimin yenilenmesine karar vermesiyle Erdoğan'ın bir daha aday olabileceğini ifade ediyor.

Güncel Haberleri