Yumurtaya Dev Zam Yapıldı

Enflasyon artışıyla oluşan hayat pahalılığından en çok nasibi alan gıda ürünlerinden biri de kahvaltıların vazgeçilmesi yumurta oldu. Yumurtaya son bir yılda gelen zam dudak uçuklattı.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül...

Enflasyon artışıyla oluşan hayat pahalılığından en çok nasibi alan gıda ürünlerinden biri de kahvaltıların vazgeçilmesi yumurta oldu. Yumurtaya son bir yılda gelen zam dudak uçuklattı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre yıllık enflasyon yüzde 83,45 olarak belirtildi. Gıda ürünleri enflasyon rakamlarının fiyatlarını en çok etkilediği kalem oldu. Temel gıda ürünlerinden yumurta ise yüksek zam oranı ile dikkat çekti.

Yumurta Zammı Ne Kadar

Yüksek zam oranı ile ağızları açık bırakan yumurtanın 30'lu kolisi piyasada 60 lira civarında satılışa sunuluyor.  Farklı markalara göre fiyatlar değişiklik gösterse de önceki sene tanesi 0,61 olan yumurtanın şimdilerde bir tanesi  2 liraya satılıyor. Bazı yerlerde bir koli 30'lu yumurtanın fiyatı ise 76 liraya kadar çıkıyor.

Yumurta Fiyatları Neden Yükseldi?

Ambalaj ve yem fiyatları gibi yumurta imalatının ürünlerine zam yapılması da yükselen fiyatları doğrudan etkiledi. Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni duyuran TÜİK'e göre çiftçinin tarımsal faaliyetlerini yapmak için üretim ve yatırım amaçlı satın aldığı girdilerin maliyet çizelgesi olarak tanımlanan Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, Temmuz ayında yıllık yüzde 133,4 oranında arttı.

Yumurtanın temel maddelerinden olan yem ise yıllık olarak yüzde 145 arttı. Enerji maliyetlerindeki yüzde 200'ü aşan artışlar da eklenince yumurta fiyatlarındaki yükselişin önüne geçilemedi.

Güncel Haberleri