Bakan Kirişci, Kırklareli'nde Jeotermal Seracılık Tesisi Gezdi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sonrasında basın mensuplarına açıklama yaparken, iktidara gelmelerinden sonra ülkemizdeki çok sayıda alanda olumlu gelişmenin yaşandığını dile getirdi.AK Parti iktidarları öncesi 540 bin...

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sonrasında basın mensuplarına açıklama yaparken, iktidara gelmelerinden sonra ülkemizdeki çok sayıda alanda olumlu gelişmenin yaşandığını dile getirdi.

AK Parti iktidarları öncesi 540 bin dekarlık örtü altı üretimin 811 bin dekara çıktığını ifade eden Bakan Kirişci, ülkenin üretim kapasitesi bakımından İspanya'dan sonra Avrupa'da ikinci, dünya da ise dördüncü sırada olduğunu belirtti.

Örtü altı üretimin yapıldığı 811 bin dekarın yüzde 79'unun sera denilebilecek vasıfta, yüzde 21'inin ise alçak tünel kategorisinde olduğunu vurgulayan Bakan Kirişci'nin açıklaması şu şekilde:

"Burada da olduğu gibi önemli bir kısmı topraksız tarım değil maalesef. Sadece 22 bin dekarlık kısmı topraksız tarım, modern sera tarzında. Arzumuz bunların ve alanların daha da genişlemesi. Önemli bir kısmını meyveler değil, sebzeler oluşturuyor. Sebzelerde de domates oluşturuyor.

Meyve İçinde Aynı Üretim Alanı Vurgusu

Fakat bizim yine kent tarımı kapsamı altında gündeme getirdiğimiz başka önerilerimiz de var, örneğin kapalı dikey tarım. İstanbul Kağıthane'deki Kültür Merkezi'nin eksi 8'inci katında dünyanın en derinde kapalı dikey üretim alanı olarak ikinci sırada yer alan bir tesis. O da önemli bir çözüm. Bunların da yaygınlaştığını düşündüğümüzde bunların da kayıt altına alınması gerekiyor. Sadece sebze değil, meyve için de bunlar geçerli."

Bir gazetecinin "Örtü altı üretimi yapan seraların kaydı tutuluyor mu?" şeklindeki sorusuna Bakan Kirişci, "Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) olduğu gibi burada da tamamı kayıt altında değil. Bu bizim son Meclis'teki kanunla birlikte 'ÇKS'nin dışındaki sistemlerde veya verilerde Tarım ve Orman Bakanlığının desteklemelerinde esas alınır' diye bir mevzuat açısından bir düzenleme yapmış olduk. Bizim kendi çalışanlarımızın üretim yapan işletme sahiplerinin üretim yerlerini yerinde görüp oralarda koordinatların tespitleri sonrası bu kayıtlar bizim esas alacağımız kayıtlar olmuş olacak. Bunlar her türlü desteklerden yararlandırılmış olacak."

Bakan Kirişci, kayıt işlemleri ile üreticilerin, haksız rekabet içerisinde olmalarından kurtulacaklarını belirtti.

Kırklareli Haberleri