Kırklareli'ndeki Süt Üretim Tesisinde Güneş Panelleri Farkı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kırklareli'ndeki 6 işletmeye enerjilerini güneş panellerinden elde edebilmeleri için 2 senede 9 milyon lira hibe desteği sağladı. Bu işletmeler tesislerine kurdukları güneş panellerinden elde...

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kırklareli'ndeki 6 işletmeye enerjilerini güneş panellerinden elde edebilmeleri için 2 senede 9 milyon lira hibe desteği sağladı. Bu işletmeler tesislerine kurdukları güneş panellerinden elde ettikleri enerji sayesinde girdi maliyetlerini düşürdü.

Değirmencik köyünde 90 dönüm alanda, 1500 büyükbaş hayvan ile günde ortalama 19 ton süt üretimi yapan tesis de hibe desteğinden yararlanan işletmelerden biri oldu. İşletme, 528 güneş panelinden saatte üretilen 750 kilovat enerjiyle tüketiminin çoğunu karşılıyor.

Şirketin ziraat mühendisi Gamze Hotun, yenilenebilir enerji için yaklaşık 1 milyon 500 bin liralık yatırım yaptıklarını, yatırım masrafının yarısına devletin destek verdiğini dile getirdi.

Yüzde 67 Oranında Kar Elde Edildi

Tesiste modern süt üretiminde kullanılan pek çok elektrikli alet olduğunu, devlet desteğiyle yaptıkları proje sayesinde girdi maliyetlerinin azaldığını belirten Hotun, "Elektrik faturasında yüzde 67 oranında kar elde ettik. İşletmelerin devlet desteklerinden yararlanıp teknoloji yatırımı yapması hem bizi hayvancılık olarak daha ileriye götürüyor hem de teknolojiyle beraber birçok fayda sağlıyoruz." şeklinde konuştu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy da devlet desteklerinin her geçen gün arttığını, ağıl kurulumundan güneş enerjisi kurulumuna, süt sağım makinesinden yem karma makinesi alımına kadar yüzde 50 hibe desteği olduğunu belirtti.

Devletin kırsal kalkınmaya önem verdiğini belirleyen Aksoy, "Üreticilerimiz bir sağım makinesi de alsa devletimiz yüzde 50'sini hibe ediyor. 100 tane de alsa devletimiz yüzde 50'sini hibe ediyor yani devlet kırsal kalkınma ve ekonomik altyapılarda yüzde 50 hibe şeklinde çalışıyor, çalışmaya da devam ediyor. Devletimiz, üretimin her alanını desteklerle çoğaltmaya çalışıyor. Üreticimize destek veriyor." dedi.

Modern süt üretimi yapan tesislere yeşil enerji hibesinin hem işletme maliyetlerinin düşmesi hem de çevreye duyarlı bir yatırım olması sebebi ile önem taşıdığını anlatan Aksoy, bu kapsamda 6 işletmeye 9 milyon liralık hibe desteği sağladıklarını kaydetti.

Aksoy, Kırklareli'nde önceki sene üreticiye ödenen hibe desteğinin 748 milyon lira olduğunu sözlerine ekledi.

Kırklareli Haberleri