14 Mayıs Cumhurbaşkanı Seçiminde Kaç Kişi Oy Kullanacak?

YSK, 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde kaç kişinin oy kullanacağını açıkladı.Dün yapılan toplantıda yeni kararlar alan YSK, bugün Resmi Gazete'de kararlarını...

YSK, 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde kaç kişinin oy kullanacağını açıkladı.

Dün yapılan toplantıda yeni kararlar alan YSK, bugün Resmi Gazete'de kararlarını yayımladı.

Yayımlanan kararlar kapsamında yurt içinde toplam 190 bin 736 sandık kurulacak ve 60 milyon 904 bin 499 kişi oy kullanacak. Yurt dışında ise 4 bin 969 sandık kurulacak ve 3 milyon 286 bin 786 kişi oy kullanacak.

YSK'nın ihale ile seçeceği firma tarafından oy pusulalarının basımına 12 Nisan'da başlanırken, milletvekili seçiminde kullanılacak olan pusulaların basımına 19 Nisan'da başlanacak.

Ayrıca YSK, yurt dışındaki seçmenlerin daha önce oy kullanmayacağını gözeterek her sandığa görme engelliler için de bir şablon gönderecek.

Kaç Adet Oy Pusulası Basılacak?

Cumhurbaşkanı, milletvekili ve cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde 28 Mayıs tarihinde kullanılmak üzere toplamda 249 milyon 670 bin 310 adet birleşik oy pusulası basılacak.

Oy pusulalarının son şekli belirlenip basıma gelindikten sonra, oy pusulasındaki mühür basılacak yerler belirlenecek. Mühür delikleri de oluşturulduktan sonra 814 bin 120 görme engelli aday için oy şablonu hazırlanacak. Hazırlanan şablonlar ise YSK tarafından yurt içi ve dışındaki oy verme noktalarına sevk edilecek.

Son olarak YSK, il ve ilçe seçim kurularının seçim sonuçlarına dair görevleri hakkında da bir karar hazırladı. Kararla birlikte seçim sonuçlarının nasıl uygulanacağına dair usul ve esaslar hakkındaki genelde de Resmi Gazete'de yayımlandı.

Seçim 2023 Haberleri