Bloomberg Seçim Sürecini Sert Yorumladı

ABD'nin öncü medya kaynaklarından Bloomberg, "Erdoğan'ın gerilemeler yaşadığı hafta kritik seçim yaklaşırken kötüleşti" başlığını yazdı.AKP Şimşek'i İkna EdemediBloomberg kullandığı başlığın yanı sıra içeriğinde...

ABD'nin öncü medya kaynaklarından Bloomberg, "Erdoğan'ın gerilemeler yaşadığı hafta kritik seçim yaklaşırken kötüleşti" başlığını yazdı.

AKP Şimşek'i İkna Edemedi

Bloomberg kullandığı başlığın yanı sıra içeriğinde Mehmet Şimşek'le olan haberlere yer verdi. Şimşek'in ekonomi bakanı görevine dönmek istemediğini bildirmesiyle ilgili olarak Bloomberg, “Cumhurbaşkanı Erdoğan eski ekonomi bakanını ikna etmeyi başaramadı. Muhalefet ise ortak aday seçti ve destek oluşturmayı amaçlıyorlar" dedi ve şunları kaydetti:

Erdoğan eski ekonomi bakanı Mehmet Şimşek’i geri dönmeye ikna edemedi. Ankara’da bir saati aşkın görüşme sonrasında Şimşek aktif siyasete dönmeyeceğini söyledi. Şimşek’in kararı, Yeniden Refah Partisi’nin liderinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhafazakar ve milliyetçi partilerle kurduğu ittifaka katılmayıp kendisinin aday olacağını açıklamasından birkaç saat sonra geldi.

Daha sonra da AKP'nin Hüda-Par ile kurduğu ittifaka dikkat çekti.

HDP, Kılıçdaroğlu'nu Destekleyecek 

Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu için ayrı bir paragraf açan Bloomberg, HDP'nin Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini yazdı:

Konuyla ilgili bilgisi olan kişiler uzun görüşmeler sonucunda ortak aday olarak seçilen Kılıçdaroğlu’na HDP’nin destek vereceğini söyledi. HDP, seçmenin yüzde 10’undan fazlasından oy alıyor.

Erdoğan Kaybederse? 

Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimi seçimi kaybetmesi ihtimaline de değinen Bloomberg, şunları yazdı:

Erdoğan’ın seçimi kaybetmesinin hem Orta Doğu’da hem de dünya genelinde sismik etkileri olur. 69 yaşındaki Erdoğan baskıcı tek adam sistemi oluşturmak için 20 yıl çalıştı ve bölgede, Çin’le, Rusya’yla, ABD’yle ve diğer ülkelerle ilişkide kritik rol üstlendi.

Erdoğan Ekonomi Politikasını Değiştirmez

AKP'nin Şimşek'e götürdüğü tekliften eli boş dönmesinin ardından Erdoğan'ın ekonomik politikayı değiştireceğine dair inancının çok az olduğunu aktaran Bloomberg, şu yorumu yaptı:

Eski bir Merrill Lynch strateji uzmanı olarak çalışan Şimşek, yatırımcılar tarafından Erdoğan hükümetlerinde pazar dostu bir imajı var. Siyasi kariyerinin son yıllarında Erdoğan’ın gelenek dışı hamlelerine karşı duran biri olarak görülüyordu.

Bloomberg'e konuşan ekonomist Tim Ash ise “Erdoğan, muhtemelen Şimşek’e beklenildiği gibi politika faizlerini artırma yetkisini vermeyi kabul etmedi. Erdoğan’ın ekonomi politikaları görüşünden geri adım atmayacağımızı öğrendik bence” dedi.

Seçim 2023 Haberleri