Uluslararası basın kaynakları, seçimlere sayılı günler kala Türkiye'deki gelişmeleri dikkatle takip ediyor ve analizler yapmaya devam ediyor.
ABD'li Bloomberg, "Erdoğan’ın en sadık takipçileri, seçimler yaklaşırken sadakatlerini sorguluyor" başlıklı yeni makalesinde, 6 Şubat'ta yaşanan deprem sonrasında bölgeye yapılan yardımların gecikmesinin deprem bölgelerinde büyük bir öfke yarattığına dikkat çekti.
2018 seçimlerinde güneydoğu bölgesinde sandıkların üçte ikisinden Erdoğan için oylar çıkarken, Bloomberg haberinde şu ifadeler yer aldı:
Yıllarca Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin muhafazakar ve kırsal güneydoğu bölgesinde siyasi olarak dokunulmazdı. 2018’deki seçimlerde sandıkların 3’te 2’sinden Erdoğan çıkmıştı. İslami kökenlerine dikkat çeken Erdoğan bölgedeki muhafazakar seçmene ses ve ucuz kredi verdi.
"Deprem Yardımlarında Yetersizdiler"
Bloomberg, deprem sonrasında hükümetin yardımlarındaki yetersizlik, gıda ve kira fiyatlarındaki fahiş artışlar ve insanların beklentilerine cevap verememesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en büyük sorunu haline geldiğini kaydetti.
Makalede, Erdoğan'ın 30 yıllık kariyerindeki en zor seçimle karşı karşıya kalabileceği ve ilk kez gerçekçi bir şekilde seçim veya parlamentoda çoğunluğu kaybedebileceği belirtildi. Bloomberg, deprem bölgesine giderek, hükümetin yardım çabalarının yetersizliğinin halkta büyük bir öfke yarattığını ve uzun yıllar AKP'ye oy veren insanların bile artık Erdoğan'a ve partisine oy vermeyeceğini ifade eden yerel halkla yaptığı röportajları da paylaştı.
Bloomberg yayımladığı haberde birçok vatandaşın aynı şekilde düşündüğü belirtirken, Adıyaman'da yaşayan 39 yaşındaki bir vatandaş ise depremin etkisini anlattı. Zirai ilaç dükkanı sahibi olan vatandaş, şunları kaydetti:
Yıllar boyunca artan akaryakıt, ilaç ve kimyasal fiyatlarından dolayı çiftçilerin üzerinde yarattığı yükü gördüm. Geçmişte hep Erdoğan'a oy veriyordum fakat depremden sonra durup devletin deprem yardımına yetersiz kaldığı büyük resmi gördüm. Hükümet deprem bölgesine yardım göndermede başarısız oldu. Artık yeter. Tek bir kişinin bütün kararları alması doğru değil.
Muhtemel Seçim Senaryoları
Bloomberg'in haberinde, muhtemel seçim senaryoları da ele alındı. Eğer Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanır, ancak parlamentoda çoğunluğu kaybederse; milliyetçi muhalefet bloğunu ikna etmeye çalışabilir veya ülkeyi kararnamelerle yönetebilir. Bu yöntemle hala etkili bir lider olabilir, ancak parlamento ile gerginlik yaşayabileceğinden, toplumda istikrarsız bir görüntüye neden olabilir.
Ayrıca analizde genç seçmenin bu seçimlerde büyük bir etki yaratacağına dikkat çekilerek, "61 seçmenden 5 milyondan fazlası ilk kez oy kullanacak. Ne olursa olsun sonuç, yeni seçmenin etkisiyle alınacak" yorumu yapıldı.