Japon Gazetesinden Seçim Değerlendirmesi

14 Mayıs Pazar günü yapılacan olan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili seçimleri için nefesler tutuldu. Dünyanın dört bir yanındaki pek çok gazete ve televizyon bu süreçte gözünü Türkiye'ye çevirirken, Nikkei Asia'dan...

14 Mayıs Pazar günü yapılacan olan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili seçimleri için nefesler tutuldu. Dünyanın dört bir yanındaki pek çok gazete ve televizyon bu süreçte gözünü Türkiye'ye çevirirken, Nikkei Asia'dan şaşırtıcı bir haber geldi. Gelen habere göre bir şirket, Türkiye'ye yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Ankara'daki gelişmeleri takip eden Nikkei Asia, dikkat çeken bir seçim analizi paylaştı. "Türkiye seçimleri yabancı yatırımcıların ilgisini tazeledi" diyen gazete, şu değerlendirmeleri yaptı:

Yabancı yatırımcı grupları Türkiye'yi ziyaret ediyor ve hem görevdeki hem de muhalefet yetkilileriyle görüşmek için görüşmeler yapıyor.

Daha sonra ise Türkiye'ye yatırım yapmayı planlayan şirketleri açıkladı.

Haberde paylaşılan kaynaklara göre İspanyol bankası BBVA bu hafta görüşmeler düzenleyecek. Öte yandan aynı gazete, Fransız bankacılık grubu BNP Paribas'ın da benzer adımlar atmaya hazırlandığını yazdı.

Seçim Sonucunu Tahmin Etmek İçin Erken 

Japon gazete ayrıca seçimin sonucunu tahmin etmek için henüz çok erken olduğunu kaydetti. İngiliz Financial Times (FT) gazetesi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladıklarını haberine taşıdı.

Erdoğan, çarşamba günü mecliste yaptığı konuşmada, önümüzdeki ay konut ve işyerlerinin elektrik fiyatlarının yüzde 15, sanayide doğalgaz faturalarında ise yüzde 20 indirim alacağını söyledi. Hükümet, tüketiciler ve işletmeler için maliyetleri azaltarak seçmenlerin beğenisini kazanmaya çalışıyor.

Seçim 2023 Haberleri