Konsensus Kurucusu: Seçim İkinci Tura Kalmayacak Gibi

Kamuoyu araştırma şirketi Konsensus'un kurucusu ve genel müdürü Murat Sarı, Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki oyların eşit olduğunu söyledi."33...

Kamuoyu araştırma şirketi Konsensus'un kurucusu ve genel müdürü Murat Sarı, Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki oyların eşit olduğunu söyledi.

"33 senelik bir araştırmacı olarak şunu çok net söyleyebilirim ki bu seçim 2’inci tura kalmayacak gibi gözüküyor” diyen Sarı, potansiyellerin eşit olduğunu belirtti.

100 bin imzayı toplayan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve Ata İttifakı'nın adayı Sinan Oğan'ın da katıldığı seçimlerde gündem, oyların nasıl dağılacağına evrildi. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasında geçmesi beklenen seçim yarışının İnce ve Oğan'ın adaylığından nasıl etkileneceği merak konusu oldu.

14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimde ise adaylardan biri eğer yüzde 50 oy oranını geçemezse, 28 Mayıs'ta seçimin ikinci turu yapılacağı şimdilik bilinen net bilgiler arasında yer alıyor. Bu noktada Oğan ve İnce'nin adaylığının, Kılıçdaroğlu ve Erdoğan arasındaki yarışta etkili olabileceği düşünülüyor.

Kılıçdaroğlu ve Erdoğan'ın Eşit Potansiyelde Olduğunu Düşünüyor 

Bir söyleşi yapan Konsensus'un kurucusu ve genel müdürü Murat Sarı, oyların birbirine çok yakın olduğunu ve ikinci tur ihtimalinin düşük olduğunu kaydetti:

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun oy potansiyelleri eşit çıkıyor. İki taraf da birinci turda bitmesi için elinden geleni yapacak ve biri geçecek. ‘İspatla’ derseniz ispatlayamam ama çok ‘2’inci tura kalacak’ gibi bir hava yok ortada.

Muharrem İnce Denklemde Olunca Anketler Belirsiz 

Öte yandan Sarı, Muharrem İnce'nin seçime girmesi durumunda kimin kazanacağı sorusuna da yanıt verdi. Muharrem İnce'nin denklemi belirsizleştirdiğini ima eden Sarı, şunları kaydetti:

Onu bilmiyorum çünkü bizim şu anda yaptığımız anketlerde çok net bir şey çıkmıyor. MHP’de Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermek istemeyen bir kesim var. İşte o kesim Muharrem İnce’ye yöneldi ve aynı şekilde Millet İttifakı içerisinde İYİ Parti, Saadet Partisi ve diğer partilerde Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vermek istemeyen bir kitle var, o kitle de yine Muharrem İnce’ye yönelmiş vaziyette.

Sarı'nın söylediklerine göre Muharrem İnce, 100 bin imzayı topladıktan sonra büyük bir patlama yapmasa da önemli çıkış gösterdi. Ancak Konsensus kurucusu yüzde 30 oy alabileceği söyleminin gerçekçi olmadığını düşünüyor.

Kılıçdaroğlu Geriden Geldi 

Öte yandan Murat Sarı, Kılıçdaroğlu'nun oylarının arttığını ancak Erdoğan'ın oylarının da düşmediğine dikkat çekti:

Ben bugüne kadar pek çok yayında bulundum, hiçbir zaman bunu söylemedim ama bundan 1.5 2 sene evvel yüzde 30’larda olan ‘İkisi seçime girse ben Kemal Kılıçdaroğlu’na veririm’ diyenlerin oranının şimdi eşitlenmesi, ivmenin hareketin kimden yana olduğunu gösteriyor. Kılıçdaroğlu’nun oylarında artış var ama Erdoğan’ın oyları öyle çok fazla düşmedi.

Seçim 2023 Haberleri