Milletvekillerinin Dağılım Kuralı Değişti

Millet İttifakı'ndaki 4 partinin tek başına milletvekili çıkaramayacağını belirten Can Selçuki, yapılan değişiklikleri açıkladı.Yeni seçim sistemi kapsamında "eğer 2018'deki sistemde olsaydık, bu partiler ittifakın toplam...

Millet İttifakı'ndaki 4 partinin tek başına milletvekili çıkaramayacağını belirten Can Selçuki, yapılan değişiklikleri açıkladı.

Yeni seçim sistemi kapsamında "eğer 2018'deki sistemde olsaydık, bu partiler ittifakın toplam milletvekili sayısına katkı verebileceklerdi. Şimdi veremiyorlar" yorumunu yapan kamuoyu araştırmacısı Selçuki, yeni sistemi aktardı.

2018'dekinden Farklı Bir Sistem Geliyor 

2018 yılından farklı bir sistemle 14 Mayıs 2023'teki seçimlere hazırlanan Türkiye, her iki sistemde de D'Hondt yöntemini kullanacak. Ancak yine de seçim sonuçlarını önemli ölçüde etkileyebileceği düşünülen farklar bulunuyor.

İittifak halindeki partilerin seçim sürecinde eski sistemde olduğu milletvekili çıkaramayan partilerin ittifaka sağladığı katkıya dikkat çeken Selçuki, "Eğer 2018’deki sistemde olsaydık bu partiler ittifakın toplam milletvekili sayısına katkı verebileceklerdi. Şimdi veremiyorlar" açıklamasını yaptı.

Milletvekili Dağılımı Değiştirildi

Sosyal medya hesabından video paylaşan Can Selçuki, eski ve yeni sistem arasındaki farkları aktardı.

Selçuki'nin aktardıklarına göre yeni ve eski seçim arasında değişmeyen şey D'Hondt sistemi oldu. Partinin barajı geçmesi için ittifakın barajı geçmesinin yeterli olduğu sistem yine uygulanacak.

İki Taraf İçin de Dezavantajı Var

Değişen kurallarla ilgili olarak Selçuki, eski sistemde oylar verildikten sonra milletvekillerinin ittifaklara göre dağıldığını hatırlattı. Yani eski sistemde bir ittifak aldığı toplam oya göre milletvekili sayısı alıyordu. Yaptığı örneklerle ise durumu şöyle aktardı:

Cumhur İttifakı diyelim ki bir seçim bölgesinde 10 tane koltuk aldı, bu 10 koltuk AK Parti ve MHP arasında yine D’Hondt sistemi kullanılarak paylaştırılıyordu. Aynı şekilde Millet İttifakı içerisinde de CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi arasında, HDP zaten ittifak içerisinde olmadığı için aldığı oy oranına göre milletvekilini buradan alıyordu.

Şimdi ne avantajı vardı bu seçim sisteminin? Örneğin Saadet Partisi herhangi bir seçim bölgesinde tek başına seçim çıkaramasa da Millet İttifakı’na sağladığı oy katkısı nedeniyle Millet İttifakı’na toplamda milletvekili sayısı kazandırabiliyordu ve bu milletvekili sayısı CHP’ye veya İYİ Parti’ye gelebiliyordu.

Aynı şekilde örneğin MHP bir seçim bölgesinde tek başına milletvekili çıkartamasa da ittifaka yaptığı katkıdan dolayı genelde milletvekili sayısını artırabiliyordu ve AK Parti ve MHP’ye bunun milletvekili sayısı olarak dönüşü oluyordu. Zaten baktığınızda Cumhur İttifakı’nın veya Millet İttifakının maksimum milletvekili sayısına katkıda bulunuyordu.

Yeni Sistemde Neler Var?

Milletvekilleri artık ittifaklarının toplam oyuna göre dağıtılmayacağından, seçim bölgesinde partiler ne oy aldılarsa D'Hont sistemi kullanılarak dağıtılacak. Millet İttifakı'nın dezavantajlı olabileceğini aktaran Selçuki; Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti'nin tek başlarına milletvekili çıkartamayacaklarını söyledi. Dolaylı olarak da toplam milletvekili sayısına katkı sağlayamayacaklarını belirtti.

Partilerin bunu aşması için ise büyük partiler olan İYİ Parti ve CHP listelerinden seçim listelerine girmesi gerekiyor. Bunun dışında Saadet, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti ise kendi listelerini ortak olarak çıkarmaya çalışıyor.

Seçim 2023 Haberleri