Nisan Ayı Güncel Seçim Anketi: Partilerin Oy Oranları Nasıl, Kararsızlar Hangi Adaya Meyilli?

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Sinan Oğan arasında bir yarış varken, Ak Parti, MHP, CHP, İyi Parti gibi partiler de milletvekili seçimleriyle gündemde.Binlerce kişiye...

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Sinan Oğan arasında bir yarış varken, Ak Parti, MHP, CHP, İyi Parti gibi partiler de milletvekili seçimleriyle gündemde.

Binlerce kişiye "hangi adaya oy vereceksiniz" sorusu yöneltilirken, seçim anket sonuçları son dakika verileriyle araştırılıyor. Partilerin oy oranları, kimin önde olduğu ve fark yüzdesi gibi konular da takip ediliyor.

Seçim anketi sonuçları, 14 Mayıs 2023'teki Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve milletvekili listelerinin kesinleşmesiyle birlikte daha da büyük önem kazandı.

Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı, çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ederken, seçmenler de seçim beyannamelerini incelemeye başladı. Güncel anlık oy oranları da son anketlerle birlikte araştırıldı. İşte, en son seçim anketi sonuçları ve güncel veriler...

AREDA Araştırma Erdoğan Önde Diyor 

Siyasal iletişimci Ferhat Murat, AREDA Araştırma tarafından 28 Mart-1 Nisan tarihleri arasında 18.478 kişiyle yapılan araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi.

Ankette vatandaşlara "Bu pazar Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa hangi adaya oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi ve ilk turda şu sonuçlar elde edildi:

  • Başkan Recep Tayyip Erdoğan yüzde 50.6
  • Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 41.8
  • Muharrem İnce yüzde 5.5
  • Sinan Oğan yüzde 2.1

Canlı yayında açıklamalarda bulunan Recep Tayyip Erdoğan ise seçim anketlerini değerlendirdi ve şunları söyledi:

Anketler manipülasyon aracı olarak kullanılabiliyor. Medyada dolaşıma sokulan rakamların gerçek olmadığını herkes bilsin. Şayet bu tür masa başı anketlere kalsa, 21 yıldır her seçimi CHP kazanırdı. İşini hakkıyla yapan anket şirketlerini ise yakından takip ediyoruz. Bize gelen anketlere göre Cumhur İttifakı olarak Meclis'te açık ara öndeyiz.

GENAR ve ADA Araştırma'ya Göre AK Parti Önde 

GENAR Araştırma son seçim anketi sonuçlarını yayınladı ve AK Parti'nin yüzde 40'ın üzerinde destekle birinci parti olduğunu açıkladı.

Benzer bir araştırma sonucu ADA Araştırma tarafından da elde edilmişti. CHP'nin oy oranı yüzde 26 iken İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 14 seviyesindeydi. Ancak Lütfü Türkkan'ın şehit ailesine küfür etmesi sonrası İYİ Parti'nin oy oranı düşmüştü.

Masanın diğer dört partisi olan Gelecek Partisi, Saadet Partisi, Deva Partisi ve Demokrat Parti toplamda 7 puan oyları vardı, ancak bugünkü araştırmalarda hepsinin 2 puan oyu olduğu belirtildi.

CHP'nin oy oranı ise yüzde 23 ve bir artış eğilimi de var. İYİ Parti'nin oy oranı ise yüzde 7. Ancak bu oranın düştüğü belirtilirken, son haftalardaki araştırmalarda İYİ Parti'nin oy oranının 11 olduğu ancak şimdi yüzde 7'ye düştüğü ifade edildi.

Kaybedenler Muharrem İnce'ye Yöneldi

İYİ Parti'nin baraj altında kalabilecek bir duruma gelmesi, Muharrem İnce'nin güçlenmesine sebep oldu.

Hem CHP'de hem de ittifakta büyük bir sıkışma yaşanıyor. Bu sıkışma içinde, Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vermek istemeyen ve Meral Akşener, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş gibi isimleri kaybeden bir kitlenin varlığı da söz konusu. Bu isimlerin kaybetme ihtimali ise kitlenin Muharrem İnce'ye yönelmesine neden oldu.

Seçim 2023 Haberleri