Cumhur İttifakı'nın oluşturulmasıyla birlikte AK Parti, MHP, Büyük Birlik Partisi ve Yeniden Refah Partisi, seçime ayrı listelerle girme kararı aldılar. Ancak, Meclis çoğunluğunu elde etmeyi hedefleyen ittifakın, risk almadan ortak liste seçeneğini tamamen gündeminden çıkardığı söylenemez.
Parti kurmayları, ortak-tek listeyle seçime gidilmesinin avantaj sağladığını belirtiyorlar ancak şimdiye kadar bir mesafe kaydedemediler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında bugün yapılacak olan görüşmenin, ortak liste konusunda yeni bir karar alınması durumunda hızlı bir çalışmanın başlatılabileceğine inanılıyor.
Millet İttifakı'nda Ortak Liste Kararı Alındı
Millet İttifakı'nın çalışmaları da hız kazanırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı bir televizyon programında ortak listelerle ilgili ayrıntılı bilgi vermedi. Kılıçdaroğlu, "Önemli olan maksimum yarar nasıl sağlanabilir? Ortak listelerle ilgili bütün seçenekler düşünülüyor. Önümüzdeki 1-2 gün içinde biraz daha netleşecek" şeklinde konuştu. CHP ile İYİ Parti arasında 10-12 ilde ortak liste çıkarılması için çalışmalar yapılıyor ve bu sayının biraz daha artması için de çaba sarf ediliyor.
CHP'nin diğer partilerle bir iş birliği arayışında olduğu ve Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi ile birlikte çalışma yürüttüğü biliniyor. Çalışma kapsamında birçok seçenek konuşuluyor, ancak en çok üzerinde durulan formül, 4 siyasi partinin CHP çatısı altında ortak liste ile seçime girmesi. Planlandığı gibi, 4 parti de CHP listelerinden seçime girmeyi kabul etti ve böylelikle de istenilen sağlandı.
CHP'nin 4 partiyle ortak listeye girme amacı ise Millet İttifakı'nı oluşturan partilerle birlikte Meclis çoğunluğunu sağlamak. Eğer tek liste çıkarabilirlerse, 300 üzeri milletvekili çıkarma potansiyelleri çok yüksek olacak. Ancak 5 parti ortaklaşırlarsa, milletvekili sayısında ciddi bir artışa ulaşabilirler.
Emek ve Özgürlük İttifakı'nda Sular Duruldu
Öte yandan, Emek Özgürlük İttifakı'nda HDP, EMEP, EHP, TÖP ve Sosyalist Meclisler Federasyonu seçimlere Yeşil Sol Parti listelerinden girecekler. HDP'nin 100 milletvekili hedefi doğrultusunda aday listesi hazırlığı sürerken, cezaevlerinde ve yurt dışında bulunan HDP'li siyasetçilerden aday gösterilmeyeceği de öğrenildi.
Listeler hazırlanırken kapatma davasında hakkında siyasi yasak istenen isimlere birkaç istisna dışında yer verilmeyecek. Parti kaynakları, bu istisnaların parti eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar gibi parti yönetiminde yer alan çok sınırlı sayıda kişiyi kapsayacağını kaydediyor.
TİP HDP'nin Güçlü Olduğu İllerde Aday Çıkarmayacak
TİP, seçime ittifak çatısı altında girmesine rağmen, kendi listesiyle seçime girecek ve aday listesi çalışmaları devam ediyor. TİP, HDP'nin güçlü olduğu illerde aday çıkarmayacak ve 50'nin üzerinde kent için aday listesi hazırladığı belirtiliyor.
Emek Partisi, seçime girmeye yetkili olduğu için YSK'ye sunulan ittifak protokolüne imza atmıştı, ancak Yeşil Sol Parti listelerinden seçime girme kararı aldıktan sonra, pusulada yer almamak için imzasını geri çekti.
Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı partileri arasında ortak liste çalışması varsa, bu partilerin de aynı şekilde protokolden imzalarını çekmeleri gerekiyor. YSK takvimine göre, bu kararın bugün (6 Nisan) akşam saat 17.00'ye kadar bildirilmesi gerekiyor. Bu nedenle, ittifakların ortak liste çalışmalarında uzlaşma arayışı bu akşam itibariyle ortaya çıkacak.