TİP'in Seçim Bildirgesinde Hangi Vaatler Yer Aldı?

TİP, milletvekilliği aday adaylığı başvurusu için deprem bölgesine gönderilmek üzere bir gıda ve bir hijyen kolisi talep ederken, toplam 1397 kişi adaylık başvurusu yaptı. Bunların 622'si kadın ve 775'i ise erkeklerden oluştu.Kılıçdaroğlu...

TİP, milletvekilliği aday adaylığı başvurusu için deprem bölgesine gönderilmek üzere bir gıda ve bir hijyen kolisi talep ederken, toplam 1397 kişi adaylık başvurusu yaptı. Bunların 622'si kadın ve 775'i ise erkeklerden oluştu.

Kılıçdaroğlu Desteklenecek, Hizmetler Ücretsiz Olacak

Parti seçim bildirgesinde Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde Kemal Kılıçdaroğlu'nun güçlü ortak aday olarak destekleneceğini, parlamento seçimlerinde ise yurttaşlara "sosyalist seçenek" sunacaklarını belirtti.

Seçim bildirgesinde ayrıca eğitim ve sağlık hizmetlerinin, su, enerji, internet ve iletişim hizmetlerinin tamamen ücretsiz olacağı ifade edildi. Kamu iktisadi teşebbüslerinin özelleştirilmelerinin geri alınacağı ve enerji üretiminin ve dağıtımının kamulaştırılacağı da yine bildirgede yer aldı.

TİP aynı zamanda İstanbul Sözleşmesi'ne derhal geri dönüleceğini, 4+4+4 kesintili eğitim sistemini kesintisiz hale getirerek kız çocuklarının okuldan uzaklaşmasını engelleyeceklerini ve kadın istihdamının artırılacağını, kamu istihdamında ise yüzde 50 cinsiyet kotası uygulanacağını kaydetti.

İşsizler ve Emekli Maaşı 

Asgari ücretin altında olmayan bir emeklilik maaşı ve işsizler için oluşturulmuş fonların sadece bu amaçla kullanılması da yine seçim bildirgesinde vaat edildi.

Kürt sorunuyla ilgili olarak, TİP toplumsal uzlaşı ve eşit yurttaşlık esasına dayalı TBMM’yi merkeze alan siyasal bir çözümün mümkün olduğunu ve Anadilde eğitim ve kamusal hizmet sunumunun önünde engel olarak duran tekçi uygulamaları ortadan kaldıracaklarını belirtti. Kürt halkının iradesini gasp eden kayyum uygulamalarına son verileceği ve hangi sebeple olursa olsun, halkta tedirginlik ve korku yaratan şiddet eylemlerinin karşısında durulacağı da vurgulandı.

Mülteci Politikası, Çiftçiye Destek, Kadınlara İş, Yaşlıya Bakım

TİP ayrıca Avrupa Birliği ülkeleri ile imzalanan Geri Kabul Anlaşması'nı iptal etme vaadinde bulunmakta, göç ve mülteci politikasını öngörülebilir, şeffaf ve denetimli bir şekilde yürüteceğini ifade etti.

Öte yandan çiftçilere destek, kadınların iş hayatına kazandırılması, yaşlı, çocuk ve engelli bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması, sağlık hizmetlerinin ücretsiz hale getirilmesi, kamu hizmetlerindeki dil baskısının kaldırılması, işsizliğin önlenmesi ve işsizlere destek olunması için istihdam yaratılması, sosyal medyadaki sansürün kaldırılıp, ifade özgürlüğüne saygı duyulması ve medyanın özgürleştirilmesi de yine bildirgede yer aldı.

Seçim 2023 Haberleri