Yeşil Sol Parti Hangi İllerden Aday Çıkaracak?

TİP kendi ismiyle seçime girmeye karar verirken, Yeşil Sol Parti ile aralarındaki gerilim tırmanmıştı. Yeşil Sol 81 ilde aday çıkaracağını TİP ise her ilde aday göstermeyeceğini açıklarken, iki ayrı listenin milletvekili...

TİP kendi ismiyle seçime girmeye karar verirken, Yeşil Sol Parti ile aralarındaki gerilim tırmanmıştı. Yeşil Sol 81 ilde aday çıkaracağını TİP ise her ilde aday göstermeyeceğini açıklarken, iki ayrı listenin milletvekili kaybına neden olacağı işaret edildi. HDP kaynakları ise ayrı liste kararında zararı en aza indirmek için çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Emek ve Özgürlük İttifakı'nda yapılan son toplantıdan önce TİP'in kendi ismiyle listeye girme isteği gerilime neden olmuştu ve HDP karara itiraz ederken TİP ikna edilememişti.

Bu süreçte çeşitli açıklamalar nedeniyle gerilim tırmanırken, HDP tek liste ile seçime girmenin daha fazla milletvekili çıkarmalarını sağlayacağını savundu. TİP ise kendi ismiyle seçime girerse ittifaka daha çok oy kazandıracağını iddia etti.

HDP'li Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak'tan TİP'le ilgili sert açıklamalar yaparken, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, bazı illerde seçime girmeyeceklerini açıkladı. Kritik yerlerde aday çıkarmamayı planladıklarını duyuran TİP, 41 ilde listeye gireceklerini aktardı.

İttifak Karşılaştırması Yapılacak

Tüm bu olanlar kapsamında TİP'in en az 41 ilde kendi ismi ve adaylarıyla seçime gireceği kesinleşti. Yeşil Sol'un 81 ilde aday çıkaracağı belirtilirken, TİP'in hangi illerde seçime katılacağı da netleşmedi. Söz konusu kararın ise ittifak içinde görüşüleceği kaydedildi.

TİP'in herhangi bir seçime girmediği illerde Yeşil Sol listesinden seçime katılıp katılmayacağı tartışmaları hala sürüyor. HDP kaynakları ise tek listeyle girilmemesi durumunda milletvekili kaybı yaşanacağını bir kez daha vurguluyor.

Seçim 2023 Haberleri