Kırkpınar'ın Yeni Formatı Seyir Zevkini Artıracak

662. kez düzenlenecek olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde format değişikliğine gidiliyor.

662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, 7 Temmuz Cuma günü başlayacak.

Asırlık ata sporunda lig usulünde elde edilecek başarının kriter alınacağı kural değişikliğiyle önümüzdeki sene Sarayiçi Er Meydanı'nda daha az sayıda pehlivan güreş tutacak.

Bu kabuk değişimi güreş seyir zevkini daha da artıracak.

Her pehlivanın rüyasını süsleyen "Kırkpınar'a katılım" arzusu bir anlamda "her zembilini kapanın" gelebildiği şeklinde adlandırılan bu durum gelecek yıl itibarıyla değişiyor.

Çok sayıda pehlivan katılımı çayırda hem izleyen hem de güreşenler için çeşitli olumsuzluklar doğuruyor.

7 Etap Yapılacak

Bu yıl başlanan yağlı güreş liginde 7 etap yapılacak lig güreşlerinde en iyi puanı alan 24 pehlivan gelecek yıl direkt Kırkpınar baş boyunda güreşecek ayrıca Kırkpınar öncesi yapılacak ön elemeyi geçen 8 pehlivan Kırkpınar'a katılım hakkı kazanacak. Böylece baş boyunda 32 pehlivan güreşebilecek. Bu durum diğer boylarda da gerçekleşecek, diğer boylarda 64 pehlivan güreş tutabilecek.

Pehlivanın azlığı güreş otoriterlerinin geleneğe aykırı bularak eleştirdiği puanlama usulünün kaldırılmasına da imkan tanıyacak.

Pehlivan sayısının çokluğu nedeniyle Kırkpınar'da "altın puan" da denilen sistem uygulanıyor.

Eşleşen pehlivanların 40 dakika güreşip, yenişme olmaması halinde hiç ara vermeden altın puana geçiliyor ve ilk puanı alan galip sayılıyor.

Bu durum özellikle büyük boy pehlivanların güreşinde seyir zevkini düşürüyor. Bir yıllık emeğinin karşılığını almak isteyen pehlivanların büyük çoğunluğu 40 dakikayı daha az bir aktiflikle güreşi altın puan bölümüne taşıyıp, puan alarak galip olma stratejisi üzerine kuruyor.

Spor Haberleri