Avrupa Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı

Avrupa Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı
Avrupa Merkez Bankası (ECB), Eylül ve Ekim aylarının her ikisinde de faiz kararında 75 baz puanlık artış yapmıştı. Dün açıklanan FED verilerinin ardından bugün, Avrupa Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan artırdı.Birkaç...

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Eylül ve Ekim aylarının her ikisinde de faiz kararında 75 baz puanlık artış yapmıştı. Dün açıklanan FED verilerinin ardından bugün, Avrupa Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan artırdı.

Birkaç Toplantı Boyunca Yükselecek

Avrupa Merkez Bankası, bildiğiniz üzere geçtiğimiz ay, 75 baz puanlık bir artış yapmıştı. Böylelikle de politika faizini %2'ye çıkarmıştı. Bu da 2009 yılından bu yana görülen en yüksek faizdi. Eylül ve Ekim aylarındaki toplam faiz artışı ise 1.5 puanı bulmuştu.

Karar sonrası açıklama yapan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ise birkaç toplantı boyunca faizleri artırmak zorunda kalacaklarını belirtmişti.

Lagarde Dediğini Yaptı! 

Birkaç toplantı boyunca faiz artırımı yapılacağını belirten Lagarde, FED'in 'güvercin' tutumundan pek de etkilenmişe benzemiyor.

Çünkü bugünkü toplantıda açıklanan veriler, 50 baz puanlık artış yönünde oldu. Bu da bizlere gelecek yılda da faiz artışlarının masada olabileceği bilgisini veriyor.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) 

BoE de bildiğiniz üzere üst üste 2 kez 75 baz puanlık faiz artırımı yapmıştı. FED'in yeni yılda faiz artırımlarını sürdüreceği ve enflasyon düşmeden indirim sürecinin başlamayacağını söylemesi, İngiltere Merkez Bankası üzerinde de etkili oldu.