"Ayasofya Kilisesi'nin Cami Olarak Restore Edilmesine Karşıyız"

"Ayasofya Kilisesi'nin Cami Olarak Restore Edilmesine Karşıyız"
Kartopu Enez Gönüllüleri Derneğinin danışma kurulu toplantısında Ayasofya Kilisesi'nin cami olarak restore edilmesinin Enez'e hiçbir katkısının olamayacağı vurgulandı.

Kartopu Enez Gönüllüleri Derneğinin 4 Aralık 2016'daki danışma kurulu toplantısında Ayasofya Kilisesi'nin cami olarak restore edilmesinin akıl ve mantıkla bağdaşmadığı ve cami olarak yapılacak restorasyonun Enez'e hiçbir katkısının olamayacağı vurgulandı.

Danışma Kurulunda "Enez’in Kırmızı çizgileri", "2017 Enez Yılı", "Enez’de kadın ve çocuk sorunları" gibi konular ile "Enez’de Sözlü Tarih Uygulaması"nın uygulanabilirliği tartışıldı. Toplantıda dernek başkanı Ulaş Demiray, İl Genel Meclis Üyeleri Şenol Kılıç ve Erol Açık, Belediye Meclis Üyeleri Özkan Güneneç, Esin Savaş, Ümit Kurt, eski Enez kaymakamı Nail Babacan, eski Enez belediye başkanı Ahmet Çayır, eski İpsala belediye başkanı Mehmet Karagöz ile Keşan Belediye Meclis Üyesi Ender Maden, Keşan'daki Enezliler Derneği Başkanı Muharrem Çirozlar, CHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Av.Engin Yağcılar ile İsmet Esengin, Ümit Merttürk, Müyesser ÜNAL, Ümmü Sürme ve Coşkun İnal konuşma yaptılar.

Konuşmalarda Enez'de zaten yeterli olmayan ticari yaşamın yerel yönetimin uygulamaları ile iyice dara düştüğü, villaların denetimsiz olarak kiralanmasının turizmin sağlıklı gelişimine engel olduğu, günübirlik turizm için yeterli tesis bulunmadığı, 2017 Enez Yılı programının sahibinin belirlenmesi, Enez kent konseyinin derhal kurulması, sahil sakinlerinin Enez’in sorunlarının çözümüne ve geleceğine ortak olmak istiyorlarsa ikametgahlarını Enez’e taşımaları gibi öneriler getirildi ve eleştiriler yapıldı.

kartopukarsi1

Toplantı sonunda en önemli 3 kırmızı çizgi olarak aşağıdaki 3 konu oylanarak öne çıkarıldı:

  1. "Enez'de sakin kent (Cittaslow) kriterleri esas alınarak gerekli yapılaşmanın, düzenlemenin yapılması, gelişmesinin bu kriterler esas alınarak sağlanması ve yine bu kriterlerin partiler üstü bir anlayış olarak yaşama geçirilmesi gereklidir.
  2. Arkasında bir takım RANT hesapların yapıldığı kaygısı uyandıran Enez Limanı’nın statüsünün bir an önce belirlenmesi, aktarma, boşaltma, yükleme gibi niyetlere kesinlikle karşı çıkılması, özlenen, beklenen  feribot seferlerinin başlatılması için gerekli yasal zeminin hazırlanarak Liman’ın  uluslararası ulaşıma açıldığının ilan edilmesi konusunda gayret sarfedilecektir.
  3. Ayasofya Kilisesi'nin caöi olarak restorasyonu başlamıştır. Bu gereksiz bir masraftır. Enez’e cami gerekiyorsa bu restorasyon masrafı ile 2-3 cami yapılabilir. Eğer bu restorasyonun Enez’e ve ülkemize bir yararının olması, döviz getirmesi bekleniyorsa kilise olarak restorasyonu şarttır. Buradan elde edilecek gelirle her yıl birkaç cami yapılabilir.

"Danışma Kurulu bu konuda yoğun bir çalışma ile konuyu ilgili makamlara ve  gerekirse UNESCO’ ya ve diğer uluslararası kuruluşlara  taşıma ve 900 yıl önce doğu ve batı Trakya'nın en büyük ve en önemli dini merkezi olarak inşa edilen bu yapının uluslararası turizme kazandırılmasının önemine dikkat çekme  kararı almıştır." denildi.

Toplantıda elde edilen sonuçların Edirne Valiliği, Enez Kaymakamlığı, Enez Belediye Başkanlığı başta olmak üzere basına, kamuoyuna ve diğer ilgili kesimlere yazılı olarak duyurulması ve takip edilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca 2017 Enez Yılı, Gala Gölü’nde uygulanması beklenen projeler, Enez’de kadınlara yönelik "Enez ve Kadın" konulu  toplantıların yapılması, Enez’de "Üretici Kadınlar Kooperatifi" kurulması derneğin çalışma programına alındı.

EJH