Bakan Açıkladı: En Az 7 Şiddetinde Deprem Geliyor

Bakan Açıkladı: En Az 7 Şiddetinde Deprem Geliyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki uyardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bilim adamlarına göre İstanbul'da 10 yıl içerisinde en az 7 şiddetinde deprem olacağını belirterek, "3-5 yıl içerisinde 30 milyon kadar kişiyi ilgilendiren kentsel dönüşümü yapmamız gerekiyor." dedi.

Kentsel dönüşümün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özellikle İstanbul için tehlikeli sinyaller almasının ardından büyük bir dikkatle ortaya koyduğu bir çaba olduğunu belirten Bakan Özhaseki, "49 vilayette kentsel dönüşümle ilgili riskli alan ilanlarımız var. Toplam rakamlara baktığımızda o günkü çıkan yasalarla 420 bin civarında binayı dönüştürdüğümüzü görüyoruz." dedi.

Sadece 3-4 milyon nüfusa hitap eden bir alanda kentsel dönüşüm yapabildiklerini gördüğünü belirten Bakan Özhaseki, unu yeterli görmediklerini belirterek, "En az 30 milyonu ilgilendiren kentsel dönüşümü, en fazla 5 yıl içerisinde yapmamız gerekiyor." dedi.

"İSTANBUL'DA EN GEÇ 10 YIL İÇERİSİNDE DEPREM VAR"

Bilim adamlarının söylediği gibi böyle bir depremin meydana gelmesi durumunda ekonominin de çökeceğini kaydeden Bakan Özhaseki, "Depremin en az 7 şiddetinde olacağı söyleniyor. Bu deprem 10 sene içerisinde olacak. Yani yarın da olabilir, 9 buçuk sene sonra da. 99 depremi zamanından önce yapılan binaların en az yarısı risk taşıyor. Yani Türkiye genelinde 7 buçuk milyon civarında konut riskli yapı durumunda." dedi.

Vatandaşlara da uyarıda bulunan Bakan Özhaseki, gücü yeten vatandaşların ilgili tedbirleri alması konusunda ricada bulundu. Özhaseki, "Gücü yetenler yaşadığı evlere baktırsınlar. Onun dışında devletin yapması gereken şeyleri şu an hazırlıyoruz. Yeni yönetmelikleri ve yasaları hazırlıyoruz." şeklinde konuştu. EJH