Balkan Şehitlerini Anma Mesajları

Balkan Şehitlerini Anma Mesajları
Edirne Valisi Günay Özdemir, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serhat Ocak; 26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla mesajı yayınladı.

Edirne Valisi Günay Özdemir, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serhat Ocak; 26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla mesajı yayınladı.

Edirne Valisi Günay Özdemir, yayınladığı mesajda, "Bugün ülkemizin en huzurlu şehirlerinden biri olan Edirne, fethedildiği 1361 yılından bu yana birçok işgal yaşayarak acı çekmiş ve tarihinin en karanlık günlerini yaşamıştır. Tarihi şan ve şerefle dolu olan bu kadim Türk yurdu başta İstanbul olmak üzere Balkanların fetih hazırlıklarının yapıldığı şehirdir. Bu güzel şehir 1912 yılında Balkan devletlerinin Osmanlı İmparatorluğu'na karşı giriştiği Balkan Savaşı'nda Mehmed Şükrü Paşa'nın kumandasında 155 gün boyunca hiçbir destek alınmadan kahramanca savunulmuştur. Ancak 26 Mart 1913’te Edirne için kara günler başlamış, kentin düşman eline geçmesi ile binlerce vatan evladı esir düşerek, Sarayiçi mevkiinde günlerce, açlık ve salgın hastalıklarla mücadele etmişlerdir. Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bu topraklar uğruna canlarını feda eden tüm şehit ve gazilerimizi, 26 Mart Balkan Şehitleri Anma günü münasebetiyle şükran ve rahmetle anıyorum. Vatan size minnettardır, ruhlarınız şad olsun." ifadelerini kullandı.

Edirne Valisi Günay Özdemir

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, 26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü sebebiyle yayınladığı mesajda, "Tarihimizin en ibret alınması gereken olaylarından olan Balkan Savaşlarının yıl dönümündeyiz. Balkan Savaşları da Türk askerinin direnme destanlarından biridir. Yaşadığımız tüm savaş ve işgaller, tek askerimiz kalana kadar mücadele etmeyi gelenek haline getirmiş yüce Türk askerimizin direnme öyküsünü anlatır. Balkan Savaşları 8 Ekim 1912’de Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ’dan oluşan Balkan Birliği ile Osmanlı Devleti arasında başlamıştır. Osmanlı ordusu Bulgarlara karşı 155 gün Şükrü Paşa kumandasında Edirne’yi canları pahasına korumuşlardır. Tüm insanüstü çabalara rağmen Osmanlıya yıllarca başkentlik yapmış olan serhat şehrimiz Edirne 26 Mart 1913’de düşmüştür. Edirne savunması, Şükrü Paşa kumandasındaki ordumuzun 5 aydan fazla süren askeri okullarda okutulabilecek örneklikte bir şehir savunmasıdır. Edirne savunmasının, hiçbir yardım almadan bu kadar uzun sürmesi bile büyük bir mucizedir. Ordumuz yalnızca düşmanla mücadele etmemiş, aynı zamanda baş gösteren hastalıklar ve açlık ile de çok büyük bir felaket yaşamıştır. Saray içinde esir tutulan halkımız ağaç kabukları yemek zorunda kalmıştır. 155 günlük savunmada çok sayıda şehidimiz canlarını vatan uğruna hiçe sayarak feda etmiştir. 26 Mart Balkan Şehitlerini anma gününde başta Edirne savunmasını yapan Şükrü Paşa ve kahraman askerlerimiz olmak üzere, esareti asla kabul etmeyen şanlı ordumuza ve Ülkemizi tekrar bağımsızlığa kavuşturan Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk’e minnet ve şükranlarımızı sunuyorum." ifadelerine yer verdi.

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yayınladığı mesajda, "Dedelerimiz, atalarımız, kahraman Türk ecdadımız; vatanımızı, toprağımızı kuşatan düşmana karşı büyük bir mücadele vermiş; sadece düşmanla değil açlık, sefalet, hastalık ve yoklukla da boğuşmuştur. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Türk Milleti, özgürlüğü ve bağımsızlığı için kanının son damlasına kadar savaşmış; biran bile vazgeçmemiştir. Edirne, tarihinin en zor günlerini yaşamıştır. 92 yıl Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan, tarihin, kültürün ve medeniyetin beşiği Edirne, Şükrü Paşa kumandasında kentini tam 5 ay 5 gün boyunca savunmuş, kahramanca mücadele etmiştir. Balkan Devletlerinin 1912 yılında Osmanlı Devleti’ne karşı başlattığı savaşta açlık ve sefalet altında, cephanenin tükendiği bir anda bile halka ve askere verdiği telkinlerle şehrin kahramanca savunulmasını sağlayan Şükrü Paşa, yardımın gelmeyeceğini anlayınca kenti teslim etmek zorunda kalmıştır. Bu savunma düşmanı bile hayran bırakmış; Şükrü Paşa ve kahramanca savaşan ecdadımız adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Edirne'yi kahramanca savunan Şükrü Paşa’yı ve kahraman şehitlerimizi bir kez daha sevgi, saygı, rahmet ve minnet duygularıyla anıyorum. Özgürlüğü ve bağımsızlığı için tarihin her döneminde emsalsiz bir mücadele veren Türk milletinin bir daha aynı acıları yaşamamasını; Edirne'nin ve yurdumuzun dört bir yanının Türk yurdu olarak sonsuza kadar yaşamasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan

Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serhat Ocak, yayınladığı mesajda, "Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan Edirnemiz 20. yüzyılın başlangıç yıllarında tarihinin en zor günlerini geçirmiş, Atalarımız Balkan Savaşlarında büyük kahramanlıklar göstererek ağır koşullar altında ilimizi 160 gün boyunca Şükrü Paşa'nın kumandasında kahramanca savunmuştur. Sivil, yaşlı, kadın, çocuk ve asker binlerce vatan evladı kutsal bildikleri toprakları terk etmeyerek şehit düşmüştür. Milletimizin gönlünde daimi yerini alan şehitlerimiz, ülkemizin bağımsızlığının ve bölünmez bütünlüğünün korunması için canlarını feda etmişlerdir.Onların, vatan ve millet için yaptığı fedakarlığın değeri, hiçbir şeyle ölçülemeyecek kadar yüce ve büyüktür. Cumhuriyetimizin kurucusu başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere her karış toprağı şehit kanları ile sulanmış serhat şehri Edirnemiz için uğruna canlarını feda eden tüm şehit ve gazilerimizi şükran ve rahmetle anıyorum." ifadelerine yer verdi.

Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serhat Ocak

EJH