Bulgaristan ülkeye giriş tedbirlerini gevşetiyor

Bulgaristan ülkeye giriş tedbirlerini gevşetiyor
Bulgaristan, bir süredir kırmızı listedeki ülkelerden Bulgaristan'a girişte uyguladığı PCR testi zorunluluğu uygulamasında gevşetmeye gidiyor. Bu karar, Türkiye'den Bulgaristan'a yapılacak girişleri de kapsıyor. Bu kararla birlikte...

Bulgaristan, bir süredir kırmızı listedeki ülkelerden Bulgaristan'a girişte uyguladığı PCR testi zorunluluğu uygulamasında gevşetmeye gidiyor. Bu karar, Türkiye'den Bulgaristan'a yapılacak girişleri de kapsıyor. Bu kararla birlikte alışverişe Edirne'ye gelen Bulgar turist sayısının yeniden artması bekleniyor.

Bulgaristan'da aşılama oranının yüzde 30 seviyesinin altında olmasıyla birlikte Bulgaristan Sağlık Bakanlığı, 17 Ocak 2022'de artan koronavirüs vakalarını da göz önünde bulundurarak Türkiye'yi 'kırmızı bölge' ülkeler arasına almıştı. Özellikle Bulgaristan vatandaşlarının alışveriş için Edirne'ye günübirlik ziyaretleri sebebiyle, Türkiye'den Bulgaristan'a yapılacak girişlerde aşı sertifikasının yanı sıra PCR testi de istenmekteydi. Alışveriş için Edirne'ye gelen Bulgar turistleri de etkileyen bu uygulamayla birlikte Edirne esnafı işlerinde büyük azalma olduğundan şikayetçi duruma gelmişti.

Bulgaristan, kırmızı listedeki ülkelerden gelen kişilere yönelik uyguladığı giriş tedbirlerini gevşettiğini açıkladı. 14 günlük vaka sayısı 100.000 nüfusta 500 ila 5 bin arasında olan ülkeleri 'kırmızı bölge' olarak adlandıran Bulgaristan Sağlık Bakanlığı, bu ülkelerden gelen kişilerin aşı veya geçirilmiş hastalık veya test (PCR ya da antijen) belgelerinden birini sunmasının yeterli olacağını açıkladı. Bu düzenleme, "1 Şubat 2022" tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak. Bu tarihten önce yapılacak girişlerde, aşı sertifikası ile birlikte negatif test sonucu istenmeye devam edecek.

Bulgaristan'ın bu kararıyla ilgili olarak Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği'ne ait sosyal medya hesabından yapılan açıklamada; kırmızı listede yer alan Türkiye'den Bulgaristan'a yapılacak seyahatlerde geçerli aşı sertifikası ya da en fazla 72 saat önce yaptırılmış negatif PCR testi ya da en fazla 48 saat önce yaptırılmış negatif hızlı antijen testi sonucu ibraz edilmesinin yeterli olacağı bildirildi.

Öte yandan bu belgelerden birini ibraz etmeden, karantinaya tabi olarak ülkeye girişler Bulgaristan vatandaşları ve oturum izni sahipleri için mümkün olacak.

AŞI SERTİFİKASI 270 GÜN GEÇERLİ

Bulgaristan Sağlık Bakanlığı, tamamlanmış dijital aşı sertifikasının aşı döngüsünün bitiş tarihinden itibaren 270. güne kadar geçerli olduğunu hatırlattı. Yani aşı döngüsünün bitiminden bu yana 270 gün geçtiyse, Bulgaristan'a girecek olan kişinin hastalığı geçirdiğine ilişkin belge, negatif sonuçlu test veya üçüncü doz yaptırdığına ilişkin belge ibraz etmesi gerekiyor.

"KOYU KIRMIZI BÖLGE" EKLENDİ

Ayrıca Bulgaristan, ülke kategorileri listesine koyu kırmızı bölgeyi de ekledi. Bu kategoride, 14 günlük vaka sayısı 100.000 nüfusta 5 binin üzerinde olan ülkeler yer alıyor. Koyu kırmızı bölgeden Bulgaristan'a yapılacak girişlerde 72 saat öncesine kadar yaptırılmış PCR testinin negatif sonucuyla birlikte dijital Covid aşı belgesi ya da hastalığın geçirildiğine dair belge ibraz edilmesi gerekiyor. Takviye doz aşısı için AB dijital aşı sertifikasına sahip olanların negatif PCR test sonucu ibraz etmesi gerekmediği bildirildi. 1 Şubat itibarıyla koyu kırmızı ülkeler arasında İsrail, İsviçre, Belçika, Danimarka, Portekiz, Slovenya, Fransa yer alıyor.