Cumhuriyet Başsavcılığından 'ByLock' Açıklaması

Cumhuriyet Başsavcılığından 'ByLock' Açıklaması
Edirne Cumhuriyet Başsavcılığından, "Adına kayıtlı 26 telefondan da ByLock çıktı, 20 bin liraya serbest kaldı" başlıklı ve benzeri içerikli yayınlanan haberlere ilişkin yazılı açıklama yapıldı. 

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığından, "Adına kayıtlı 26 telefondan da ByLock çıktı, 20 bin liraya serbest kaldı" başlıklı ve benzeri içerikli yayınlanan haberlere ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Yapılan yazılı açıklamada; 16 Mayıs 2017 tarihinde Kapıkule sınır kapısında yurt dışına çıkış yapmak için müracaat eden N.A.'nın pasaportunda telefon hattının iptal kaydı görülmesi üzerine yapılan araştırmada 23 Ağustos 2014 tarihinden itibaren ByLock kullanıcısı olduğu tespit edildiği ve gözaltına alınmasına karar verilip hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığının yazılı açıklamasında; Edirne İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmalarda şüphelinin ve çalışmış olduğu şirketin FETÖ/PDY ile iltisaklı SGK, dernek, Bank Asya kaydının bulunmadığı tespit edildiği belirtildi.

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklama şu şekilde devam etti:

"Şüphelinin T.C. kimlik numarası ile kayıt altına alınan 26 adet GSM hattı bulunduğu, bunların 3 tanesinde abone isminin N.A. olarak kayıtlı olduğu, 23 tanesinde ise abone adı soyadı olarak 'Çaldağ Nikel Madencilik A.Ş.' isminin yer aldığı görülmüştür. Söz konusu haberlerde yer aldığı gibi, 26 ayrı hatta ByLock uygulaması yüklendiği tespit edilmemiştir. Sadece şirket adına kayıtlı olan bir hatta ByLock uygulaması tespit edilmiştir. Şüphelinin 13 yıldır kullandığı hattında ve diğer 24 adet hatta ByLock uygulaması tespit edilememiştir.

Şüphelinin kendisine ait olduğunu söylediği hattın, 28/03/2004 tarihinde kullanıma açıldığı, gözaltına alındığı sırada bu hattın üzerinde bulunduğu, bu hatta dair herhangi bir şekilde ByLock kullanımının tespit edilememesi yanında, ByLock yüklenen cihazın IMEI numarası itibariyle şüphelinin üzerinden çıkan cihaz olmadığı da ayrıca tespit edilmiştir.

Şüphelinin savunması ve dosyaya sağlanan sair deliller itibariyle, ByLock yüklenen hattın, ilgili şirketin kendisine hat verdiği bir çalışanı tarafından kullanılmış olabileceği, bu yönüyle şüphelinin ByLock kullandığına dair somut bir veri ve delil bulunmadığı anlaşılmakla, hakkında adli kontrol tedbiri uygulanarak, soruşturma dosyası çalıştığı şirketin adresi itibariyle 'Yetkisizlik Kararı' verilerek Turgutlu Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiştir. İzah ettiğimiz üzere, bahsi geçen haberlerin gerçeklerle hiçbir ilgisi yoktur."

EJH