Edirne Kent Müzesi Açıldı

Edirne Kent Müzesi Açıldı
Edirne Kent Müzesi, Edirne'nin fethinin 656. yıl dönümünde kapılarını ziyarete açtı.

Edirne Kent Müzesi, Edirne'nin fethinin 656. yıl dönümünde kapılarını ziyarete açtı. Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen törene Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Edirne Belediye Başkanı Yardımcıları, önceki dönem belediye başkanlarından İbrahim Ay, Ressam Tayyip Yılmaz, Dr. Ratip Kazancıgil, Emekli öğretmen Rayegan Köyatası, oda, borsa ve sivil toplum örgütleri ile siyasi partilerim temsilcileri, bürokratlar, Edirneliler ve Kakava Şenlikleri nedeniyle Edirne'ye gelen misafirler katıldı.

Edirne'nin geçmişinden geleceğine ışık tutacak olan Edirne Kent Müzesi'nin açılış töreni Edirne Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Edirne Valisi Günay Özdemir, kent müzesinin Edirne'ye hayırlı olmasını diledi. Edirne'yi tanımaya, Edirne'yi anlamaya değil; Edirne'yi yaşamaya çalıştığını ifade eden Vali Özdemir, "Çünkü Edirne'de yaşamazsanız Edirne'yi tanıyamazsınız. Edirne'yi yaşamazsanız Edirne'yi anlayamazsınız. Sizlerle birlikte Edirne'yi yaşamak, İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet ile hemşehri olmak gurur verici. Bu kent müzesi, Edirne'de yaşanan tarihi anlayışın ete kemiğe bürünen hali. Aslında bu kadar uzun tarihi olan bir kente bu kadar az kent müzesi olması kabul edilebilir bir şey değildi. Edirne'nin her noktası aslında bir açık hava müzesi." şeklinde konuştu.

Edirne Kent Müzesi'nin geçmiş dönemlerde çok bakımsız bir halde olduğunu belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, görevi başında vefat eden dönemin valisi Fahri Yücel'in döneminde kamulaştırma kararı alındığını ifade ederek, "2015 yılında dönemin valisi Dursun Ali Şahin ile birlikte bir takas yapmaya karar verdik. Valiliğin envanterinde bulunan Hafızağa Konağı, Eski Vali Konağı ve İkiz Evler'in belediyeye devredilmesine; belediyeye ait olan saray kazılarının gerçekleştirildiği alandaki arazilerin de İl Özel İdare'ye devredilmesine mutabık kaldık." dedi.

"EDİRNE'DEKİ MÜZELERİ YILDA 630 BİN KİŞİ ZİYARET EDİYOR"

Edirne Kent Müzesi için Trakya Kalkınma Ajansının Edirne Belediyesine hibe desteği verdiğini aktaran Gürkan, kent müzesinin en önemli projelerinden birisi olduğunu söyledi. Edirne'de toplam 8 müze bulunduğunu ve bu müzeleri yılda 630 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Gürkan, "Eskişehir hep örnek gösterilir. Eskişehir'deki tüm müzelerin toplam yıllık ziyaretçisi 300 bin. Ziyaretçi sayısı bakımından Eskişehir'in 2 katından fazlasına sahibiz. Edirne Kent Müzesi, resmi müze olarak Edirne'deki 7'nci, toplamda 9'uncu müze. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu kentte daha çok müzeye ihtiyacımız var. Hedefimiz Edirne'deki müze sayısını 20'ye ulaştırmak." şeklinde konuştu.

Edirne Kent Müzesi'ni anaç bir müze olarak düşündüğünün altını çizen Gürkan, "Bir süre sonra Kırkpınar Müzesi'ni, ardından Göç Müzesi'ni, ardından Saray Mutfağı Müzesi'ni kurmamız lazım. Bu sayıyı 20'ye çıkararak Edirne'deki turistik destinasyon sayısını daha da arttıracağız." dedi.

"BU MÜZEDE 1.MURAT, FATİH SULTAN MEHMET, ATATÜRK ANLATILACAK"

Müze içerisinde yer alacak temaların Neolitik Dönem'den itibaren başlayacağını ifade eden Gürkan, "Trakları, Odrisleri, Makedonları, Doğu Roma'yı, ve tabii ki Osmanlı İmparatorluğu'nu anlatıyoruz. Bu müzede Edirne'yi 656 yıl önce tam bugün fetheden 1. Murat Hüdavendigar'ı; Edirne'de aldığı eğitim, kültür, felsefe ile İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'i; 21 Aralık 1930'da Edirne'ye gelerek belediye binasında 4 gece konaklayıp ayrılan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatıyoruz." diye konuştu.

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise her alanda böyle projelerin ortaya çıkarılması, hayata geçirilmesi ve hayata geçirildikten sonra bölgede yaşayan halka sunulmasının en büyük amaçları olduğunu belirtti. Şahin, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

Belediye Başkanı Gürkan, katkıda bulunanlara plaket takdim etti. Açılış kurdelesini kesen protokol, Edirne Kent Müzesi'ni gezdi.

EJH

[irp posts="8175" name="Edirne'nin Fethinin 656'ncı Yıl Dönümü Etkinliklerle Kutlandı"]