Edirne'de Gül Yetiştiriciliği Yeniden Başlayacak

Edirne'de Gül Yetiştiriciliği Yeniden Başlayacak
Trakya Üniversitesi (TÜ) Havsa Meslek Yüksekokulu ve Havsa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında gerçekleştirilen Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği kursuna katılan 20 kursiyer, gül yetiştiriciliği eğitimi alıyor.Teorik...

Trakya Üniversitesi (TÜ) Havsa Meslek Yüksekokulu ve Havsa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında gerçekleştirilen Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği kursuna katılan 20 kursiyer, gül yetiştiriciliği eğitimi alıyor.

Teorik eğitimlerini tamamlayan kursiyerler, yüksekokuldaki gül bahçesinde gül budama, çelik alma (bitkilerin gövde, dal, kök ve yapraklarından kesilerek hazırlanan parça) ve çelik dikme çalışması gerçekleştirdi.

Üniversite öğrencilerinin müzik dinletisi eşliğinde çalışma yürüten kursiyerler, hem Edirne gülcülüğünün tarihini hem de gül yetiştiriciliğini öğrendi.

Edirne Gülü Yaygınlaşacak

TÜ Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Edirne gülünün, doğduğu topraklarda yeniden yaygınlaşması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Üniversite olarak bölgede unutulan tarımsal değerleri canlandırmayı amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Tan, Edirne'nin tarihte gül bahçeleriyle ünlü bir şehir olduğunu vurguladı.

Gül yetiştiriciliğinin gelir getirici bir faaliyet olduğunu belirten Tan, şöyle konuştu:

"Edirne için gül yetiştiriciliği önemli bir gelir kapısı olabilir. Kursiyerlerimize budamayı gösterdik. Alınan çeliklerin nasıl değerlendirileceğini, nasıl köklendirileceğini ve uygun ortamın hangi koşullarda oluşturulacağını anlattık. Kursiyerlerimize gül yağının nasıl çıkartıldığı konusunda bilgiler verdik. Çevremizde bir ışık yakmak, üreticilerimize kapı açmak için çalışıyoruz. Gördüğümüz kadarıyla kursları alan üreticilerimiz, gül yetiştirmek için girişimlerde de bulunuyor."