Edirne'nin Geleneksel El Sanatları Yambol Halkına Tanıtıldı

Edirne'nin Geleneksel El Sanatları Yambol Halkına Tanıtıldı
Edirne'nin geleneksel el sanatları Bulgaristan Yambol halkına tanıtıldı.

T.C. Avrupa Birliği Bakanlığının ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında yürütülmekte olan CB005.1.21.099 sayılı “Yambol ve Edirne- Tunca’nın iki şehri” isimli proje kapsamında  Edirne’nin geleneksel el sanatları Yambol (Yanbolu) halkına tanıtıldı.

Edirne ve Yanbolu Belediyelerinin birlikte uygulamakta oldukları proje kapsamında “Edirne’nin Geleneksel ve Turistik Yönleri” adı ile düzenlenen etkinliğe Edirne Belediyesi’nin proje ekibi ile Edirne’nin geleneksel el sanatlarını tanıtmak üzere Edirne Kültürünü ve El Sanatlarını Tanıtma Derneği’nden (EKTADER) Kültür ve Turizm Bakanlığı sertifikası ile sanatlarını icra eden meyve sabunu, aynalı süpürge, kaneviçe, kırkyama, talika, edirnekari, kıspet ve deri işleri ustaları katılım sağladı.

Proje kapsamında Yanbolu Belediyesi tarafından renovasyonu yapılan Yambol köprüsünün çevresine yerleştirilen yine proje kapsamında temin edilen ahşap kiosklarda Edirneli sanatkarlar tarafından üretilen el işçiliği ürünler sergilendiEdirne Belediyesi de projeler kapsamında ürettiği şehir haritalarını, tanıtım broşürlerini Yanbolu halkına dağıttı, sergi alanına kurulan televizyonda Edirne tanıtımı amacıyla hazırlanan Bulgarca videolar yayınlandı. Edirne’nin geleneksel el sanatlarını ve Edirne’yi Yanbolu halkına tanıtmak amacıyla düzenlenen etkinlik soğuk havaya rağmen ilgi gördü.

“Yambol ve Edirne - Tunca’nın iki şehri” isimli proje ile bölgeye ait doğal ve kültürel miras ve ilgili altyapının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi ile Edirne ve Yanbolu Belediyelerinin turistik cazibelerinin artırılmasının hedeflendiğini belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan: "Proje kapsamında yatırım faaliyeti olarak Edirne’de Edirne Belediyesine ait tarihi binanın restorasyonu gerçekleştiriliyor, restorasyon 2019 yılı ocak ayı içerisinde tamamlanacak ve bina Belediyeye ait hizmet binası olarak kullanılmaya devam edecek. Yambol’da ise Tunca Köprüsünün renovasyonu gerçekleştirildi ve hizmete açıldı. İki şehre ait geleneksel kültürleri tanıtmak üzere 2018 yılı Şubat ayında Yambol Belediyesi Edirne Saraçlar Caddesi’nde Balkanlardaki baharı karşılama ritüeli olan “Kukerfest” etkinliği düzenledi. 2018 Nisan ayında Edirne Belediyesi de Yambol’da kendi kültürümüze ait “Kakava ve Hıdrellez” kutlamalarının bir örneğini Yambol halkına sergiledi. Avrupa Birliği’nden proje faaliyetlerinin uygulanması için alınan hibe miktarı 503.479,48 Euro olup, iki şehirde uygulanmakta olan yatırım faaliyetlerinin ve ortak kültürel faaliyetlerin tamamlanmasının ardından ortak proje 21 Mart 2019’da sona erecek." dedi.