Enez Ayasofya Camii 56 yıl sonra ibadete açıldı

Enez Ayasofya Camii 56 yıl sonra ibadete açıldı
Fatih Sultan Mehmet'in Enez'i fethetmesiyle birlikte kiliseden camiye dönüştürülen ve 1965 yılındaki depremde hasas görerek 56 yıldır ibadete kapalı olan Enez Ayasofya Cami-i Şerifi, cuma namazının ardından tekrar ibadete açıldı.Edirne'nin...

Fatih Sultan Mehmet'in Enez'i fethetmesiyle birlikte kiliseden camiye dönüştürülen ve 1965 yılındaki depremde hasas görerek 56 yıldır ibadete kapalı olan Enez Ayasofya Cami-i Şerifi, cuma namazının ardından tekrar ibadete açıldı.

Edirne'nin Enez ilçesinde 12. yüzyılda Doğu Roma İmparatorluğu tarafından inşa edildiği tahmin edilen ve Fatih Camii olarak da bilinen Enez Ayasofyası, Fatih Sultan Mehmet'in 1456 yılında Enez'i fethetmesinin ardından camiye dönüştürülmüştü. Osmanlı döneminde birkaç kez onarıma tabi tutulan cami, 1965 yılındaki depremde hasar görerek bir kısmı yıkılmıştı ve o tarihten bu yana ibadete kapalı durumdaydı. Aradan geçen 56 yıl içerisinde daha fazla hasar gören camideki restorasyon çalışmaları 2016 yılında başlamıştı. Enez Kalesi içinde bulunan Ayasofya Camii'nin açılışı için daha önce birkaç kez müjde verilmişti, 24 Aralık 2021 günü cuma namazıyla birlikte cami tekrar ibadete açıldı.

Enez Ayasofyası'nın açılışı için Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy da Enez ilçesine geldi. Edirne Valisi Ekrem Canalp'ın da katılımıyla kılınan cuma namazının ardından Enez Ayasoyfa Cami-i Şerifi 56 yıl sonra yeniden ibadete açılmış oldu. Cuma namazının ardından düzenlenen törende konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Ebediyen yurdumuzun üzerinde minarelerimizden yükselen ezanlar devam edeceği gibi, işte bu güzel camimizin minarelerinden ezanlar da ebediyen devam edecektir inşallah." dedi.

Vali Canalp de Edirne'nin en fazla tarihi mirasa sahip illerden biri olduğunun altını çizerek, "Bu ülke, bu il, bu ilçe Cenabı Allah'ın bizlere bir lütfudur. Bizler inanıyoruz ki geçmişi yaşatarak, geleceğimizi inşa ediyoruz. Bugün burada ceddimiz Fatih'in mirasına sahip çıkmanın onurunu yaşıyoruz. Geçmişe sahip çıkmak, geleceği inşa etmektir." diye konuştu.