Enezliler ve Enez Sevdalıları, Edirne'de Buluştu

Enezliler ve Enez Sevdalıları, Edirne'de Buluştu
'2017 Enez Yılı' kapsamında Edirne'deki Enezliler, Enez sevdalıları ve Enez sahil sakinleri bir araya geldi.

Edirne'nin Enez ilçesinin tanıtımı için 2017 yılı, İl Genel Meclisi tarafından 'Enez Yılı' ilan edilmişti. '2017 Enez Yılı' çalışmaları kapsamında Edirne'deki Enezliler, Enez sevdalıları ve Enez sahil sakinleri bir araya gelerek Enez'in sorunlarını ve ilan edilen 'Enez Yılı' kapsamında yapılacakları konuştu. Edirne'de Acar City Park'ta düzenlenen kahvaltılı toplantıya ilgi, beklenenden daha çok oldu.

Kahvaltı etkinliğine CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Edirne Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, İl Genel Meclisi Üyeleri, Edirne Belediye Başkan Yardımcıları, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Fevziye Kirezci, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, STK Temsilcileri ve Edirne'de yaşayan Enezliler, Enez sevdalıları katıldı.

Düzenlenen etkinlikte konuşan Edirne İl Genel Meclisi Üyesi ve Enez Yılı Eşgüdüm Komisyonu Üyesi Şenol Kılıç, 2017'yi Enez tanıtım ve yatırım yılı olarak düşündüklerini belirterek, "Enez'in mevcut potansiyelini yaşama geçirmesi, Enez'in ekonomiye, istihdama, üretime kazandırılması sadece Enez'de yaşayan üç dört bin yerli halk için ya da yaz aylarını Enez'de geçiren sahil sakinlerimiz için değil; Edirne, hatta tüm Trakya için çok önemli ve çok gecikmiş ortak bir çabadır." dedi.

Enez doğumlu olan CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Enez'in bugüne kadar hükumetlerden gereken yatırımı alamadığını belirterek, Edirne-Enez arası karayolunun bir an önce yapılması gerektiğini belirtti. Enez'de bulunan arıtma sisteminin çalışmadığını ifade eden Bircan, "89-94 döneminde başlanan bir arıtma var. İller Bankasından alınan parayı faiziyle beraber hesapladığımızda 54 trilyon yapıyor. Bu arıtmanın üzeri kapatıldı. Olduğu yerde, olduğu şekilde bütün hatları kapattılar. Çünkü yanlış projeydi, yanlış yapılmıştı. Geçen dönemde tekrar arıtma yapıldı ama maalesef bu arıtma da çalışmıyor. Bu arıtma da çalışmazsa oradaki foseptiklerle Enez'de turizm diye bir şey beklenemez, olmaz, olamaz." şeklinde konuştu.

Bircan, 10-12 yıl önce kaymakam ve o dönemin belediye başkanıyla birlikte Yunanistan'a gittiklerini belirterek, "Dedeağaç'ta belediye başkanı, oranın valisi ile görüşmeler yapıyor; feribot seferleriyle turizmi canlandıracağız. Tamam canlandıracağız ama Enez'e gelen turist ayağını attığında bir tuvalet arar değil mi, o dahi yok. Hep kötü taraflarına bakmayalım, ileriye bakalım. 2017 madem Enez yılı ilan edildi. Buraya gelen herkes benim için Enezlidir, Enez'i seven insanlardır. Enez'i seven insanlar, Enez'de yaşayanlardan daha fazla sahip çıkıyor. El birliğiyle Enez'i mutlaka kalkındıracağız. Enez gerektiği yatırımı alacaktır." dedi.

Enez'deki elektrik kesintilerine de değinen Bircan, "Edirne'de elektrik kesintileri en fazla Enez'de oluyor. Küçük bir rüzgarda dahi elektrik kesintisi yaşanıyor. Keşan-Yayla'dan gelen 30 kilometrelik bir hat var. 6 yıldır o hat öyle duruyor. TREDAŞ müdürüyle görüştüm, 'ben yeni geldim' dedi. Enerji Bakanına birebir sordum, 'biz bilmiyoruz, bakacağız, ilgileneceğiz' dendi. Enez'in sorunları çok ama sorunları birlikte aşacağız." ifadelerini kullandı.

Daha sonra söz alan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise Enez ile ilgili yapılacak çalışmalarda sonuna kadar destek olacaklarını söyleyerek, "Dün Enez'in yanındaydık, bugün yine Enez'in yayındayız, yarın da Enez'in yanındayız." diyerek teşekkür etti.

Kartopu Enez Gönüllüleri Derneği Başkanı Ulaş Demiray, "Resim sergileri açacağız ama bu resim sergilerini Enez'de açıp da birbirimize göstermenin anlamı yok. Dedeağaç'ta, üniversitede resim sergileri açacağız. Eğer sponsor bulabilirsek Enez Rock Festivali yapacağız. Bu da Yunanistan'dan Bulgaristan'dan da ekiplerin geleceği, orkestraların katılacağı şekilde olacak. Dedeağaç'ta bir Ainos (Enez) derneği var. Yıllardır Enez ile ilişki kurmaya çalışıyorlar, bir türlü sonuçlandırılamadı. Biz o mesafeyi kapatmak için mayıs ayı içerisinde oraya gideceğiz, bu organizasyonu da beraber yapacağız. 2017 Enez Yılı, 2017'nin sonunda bitmeyecek. Bir ekip çalışmasının en güzel örneği veriliyor." şeklinde konuştu.

Etkinliğin sonunda Enezliler, Enez sevdalıları ve Enez sahil sakinleri karşılıklı sorunları dile getirdi.

EJH