Fatih Sultan Mehmet Heykeli ve Şahi Topları Yerini Aldı

Fatih Sultan Mehmet Heykeli ve Şahi Topları Yerini Aldı
Fatih Sultan Mehmet’in heykeli ve Şahi Topları, Selimiye Meydanı'nda Edirne halkı ile buluştu.

Edirne’de doğup büyüyen, İstanbul’u fethederek çağ kapatıp çağ açarak tarihe ismini altın harflerle yazdıran Fatih Sultan Mehmet’in heykeli ve Edirne Valiliği tarafından yaptırılan Şahi Topları, Selimiye Meydanı'nda Edirne halkı ile buluştu.

Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesinin iş birliğinde geçici bir süreliğine Selimiye Meydanı’na taşınan Fatih Sultan Mehmet’in heykeli ve Şahi Topları’nın açılışı gerçekleştirildi. Açılışta Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 54’üncü Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları üyeleri, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.

Tören öncesi Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğünce Edirne halkına pilav ikramı yapıldı.

Balkan Savaşı’nın üzerinden 104 yıl geçmesinin acısının tazeliğini koruduğunu anlatan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, aynı zamanda Osmanlı’nın son zamanlarında yetişmiş en büyük ressamlardan biri olan Şehit Hasan Rıza’nın heykelini kazandırmanın mutluluğunu hep birlikte yaşadıklarını söyledi.

"FATİH SULTAN MEHMET 595 YIL SONRA ARAMIZDA"

Fatih Sultan Mehmet’in 30 Mart 1432’de Edirne’de doğduğunu bir çağı açıp bir çağı kapattığını anlatan Gürkan, "Fatih Sultan Mehmet dünyadaki bütün siyasi iklimi, anlayışı, felsefeyi, kültürel bileşkeleri değiştiren bir büyük devlet adamı. 36 Osmanlı Padişahının içerisinde belki de Osmanlı Devleti’ni en çok büyüten, en çok yücelten, en çok geliştiren padişahın doğum gününü kutlamaya başladık. Edirneli olmasından her zaman gurur duyduğumuz Fatih Sultan Mehmet, doğumundan tam 595 yıl sonra tekrar aramızda." diye konuştu.

"EDİRNE’YE HOŞGÖRÜ ANLAYIŞINI KAZANDIRDI"

Fatih Sultan Mehmet’in insanlara inancıyla ilgili, 'Orucun var mı, namazın var mı gibi Allah’ın kula soracağı sorular sorma; İnsanlara derdin var mı; ihtiyacın var mı diye kulun kula soracağı sorular sor' sözünü hatırlatan Gürkan, "Fatih’in felsefesi, bir cihan imparatoru olmanın belki de bir yansıması bu. Fatih’in Bosna Fermanı vardır; o fermanda derki; ‘Tebaamdan hiç kimseye etnik kökeni ile ilgili, inancı ile ilgili hiçbiriniz, tek bir söz dahi söylemeyeceksiniz. Onlar hepsi Osmanlı İmparatorluğu’nun bir ferdi. Edirne insanına böyle bir ruhu, anlayışı ve kimliği kazandıran Fatih Sultan Mehmet’i 585’inci doğum gününde saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz." şeklinde konuştu.

"NE MUTLU EDİRNELİYİM"

Edirne Belediye Meclis Salonu’nda 1902 yılına ait yağlı boya tablosu olduğunu ve bu tablonun Edirne Belediye Başkanı ile Edirne Belediyesi Meclis Üyelerini resmettiğini söyledi. Söz konusu tabloda Belediye Başkanı Dilaver Bey’in yanında 12 tane belediye meclis üyesinin yer aldığını anlatan Gürkan, "12 belediye meclis üyesinin 6’si Müslüman, 6’sı Gayrimüslim. İtalyan, Rum, Bulgar, Ermeni, Roman ve Musevi var. Bu kültürlülüğün, saygılı olmanın, Edirne adı altında bir ruhu bir araya getirip, yeni bir felsefe yaratmanın adı bu. Biz bugünün Edirnelileri olarak o muhteşem anlayışın, muhteşem kültürün ve muhteşem medeniyetin yansımalarıyız. Bugün de Edirnemiz'de ülkemizin neresinde doğarsak doğalım, hangi inanç gurubuna, hangi etnik kökene sahip olursak olalım hepimiz barış, hoşgörü ve uzlaşı içinde saygı duyarak ve saygı görerek yaşıyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk’un sonun söylediği ‘Ne mutlu Türküm diyene’ sözünü her zaman söyledik ve söylemeye de devam ediyoruz. Edirneliler bir de bunun yanında ‘Ne mutlu Edirneliyim’ diyoruz bu gurur bize yeter." dedi.

VALİ ÖZDEMİR: "EDİRNE’YE TANIMAK EDİRNE’Yİ YAŞAMAKLA OLUR"

Daha sonra söz alan Edirne Valisi Günay Özdemir ise, "Edirne’yi anlamak, Edirne’yi tanımak Edirne’de yaşamakla olur. Edirne’de yaşarsanız, Edirne’ye tanırsınız. Ben geldiğimden itibaren Edirne’yi ve Edirnelilerle yaşıyorum. Bundan sonraki hayatımda da devam ettireceğim. Edirneliler dünden bugüne kendisine hizmet eden insanlara sahip çıkmış, tarihindeki değerli insanlara da sahip çıkmış vefalı insanlar. Edirne’ye faydalı olmak üzere elimizden gelen gayreti gösteriyoruz." ifadelerine yer verdi..

Konuşmalarının ardından Fatih Sultan Mehmet’in heykeli ve Edirne Valiliği tarafından yaptırılan Şahi Topları’nın açılışı gerçekleştirildi.

EJH