Faturasını Ödemeyenin Suyu Kesilecek

Faturasını Ödemeyenin Suyu Kesilecek
Su indiriminde İstanbul'daki model örnek alınacak. İkinci faturasını ödemeyenin suyu kesilecek.

Edirne Belediye Meclisi Temmuz Ayı Olağan Toplantısı yapıldı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, su indiriminde İstanbul'daki modelin örnek alınacağını söyledi.

Edirne Belediye Meclisi Temmuz Ayı Olağan Toplantısında 9'u gündem dışı olmak üzere 13 madde görüşüldü.

Plan Bütçe Komisyonunun konuyla ilgili çalışma yürüttüğünü belirten Gürkan, su indiriminde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun uyguladığı modeli örnek alacaklarını söyledi.

İNDİRİM AĞUSTOS AYINDA BAŞLAYABİLİR

Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü Ücret Tarifesi başlığı altında bulunan genel hükümlerin bazı maddelerinin değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Belediye Başkanı Gürkan: “Geçen ay arkadaşlarımızın verdiği su fiyatlarında indirimle ilgili önerge için Plan ve Bütçe Komisyonu çalışmalarını sürdürüyor. Prensip olarak komisyon da şahsım da buna karşı değiliz. Bunun olması gerektiğine inanıyoruz. Sudaki indirim, İstanbul örneğinde olduğu gibi Plan Bütçe Komisyonumuz çalışmasını bitirdikten sonra, muhtemelen ağustos ayında olabilir. Komisyonumuz yaptığı çalışmayı getirecek ve bu konuyu bir karara bağlayacağız. İstanbul başarılı bir uygulama yaptı. Onun aynısının Edirne’de de olmaması için bir neden yok." diye konuştu.

BELEDİYENİN EN BÜYÜK GELİR KAYNAĞI SU 

Edirne Belediyesinin en büyük gelirinin su olduğunu anlatan Gürkan: "Su alacakları konusunda ciddi sıkıntıdayız. Alacaklar biriktiği için vatandaşlar da sıkıntıya girmeye başladı. Bir meskenin aylık su tüketimi ortalama 50 TL civarında. 1000 TL belki ciddi bir rakam gibi durmuyor ama 20 aylık bir ödeme olmadığı için bu aslında ciddi bir borç. Bu rakam büyüdükçe ödeyebilirlik azalıyor, çünkü gecikme faizleri de yansıyor." diye konuştu.

EDİRNE'DE SU İSTANBUL'DAN DAHA UCUZ

Suda indirim istemenin vatandaşın hakkı olduğunu ifade eden Gürkan: "Dikkatinizi bir hususa çekmek isterim. İstanbul'da 1. kademedeki (10 metreküpe kadar) fiyat indirimden sonra 4 lira. Bizde 4 yıldır zam yapılmadı, indirim yapılmadı; 3 lira 15 kuruş. Buna rağmen indirim benim için de uygundur. Ancak İstanbul’da, Tekirdağ’da ikinci fatura ödenmediği takdirde sular kesiliyor. Biz bu indirimle birlikte bunu da mutlaka gündeme almak durumundayız. Çünkü hem ödeyene haksızlık oluyor hem de vatandaş bu borçlar arttığında ödeyemez hale geliyor." dedi.

Vatandaşa su faturalarını zamanında ödeme tavsiyesinde bulunan Gürkan: "Borçlanan vatandaşlar lütfen Su Kanal Müdürlüğüne ve Mali Hizmetler Müdürlüğüne başvurarak su borçlarını yapılandırarak ödeme içerisine girsinler. Su yaşam hakkıdır ama ücretsiz değildir. Keşke bir kanun çıkarıp su, elektrik, doğalgaz ücretsiz deseler; biz de buna uysak. Ama bu tahsilatları yapmak zorundayız. Arkadaşlarımız bununla ilgili işlemleri uygulamaya başladılar. Su faturalarını ödememeyi alışkanlık haline getirmiş konut ve iş yerlerinin sularını kesmeye başladılar. Bundan sonra 2 faturanın ödenmemiş halinde suyun kesilmesi işlemi kararlılıkla uygulanacak." dedi.