Gürkan: Akıllı Adamım, İstesem Sizi Soymak İçin Bin Tane Yöntem Bulurdum

Gürkan: Akıllı Adamım, İstesem Sizi Soymak İçin Bin Tane Yöntem Bulurdum
ETUS'un olağan genel kuruluna katılan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, toplu ulaşım sisteminde yaşanan yenilikleri değerlulaşımda 3 temel sorun olduğunu belirtti.

Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS)’un 2016 Yılı Olağan Genel Kurulu’na katılan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’deki toplu ulaşım sisteminde yaşanan yenilikleri değerlendirdi. Toplu ulaşımdaki 3 temel sorun olduğunu ifade eden Gürkan, bu sorunlardan birinin şoförlerin sert ve kaba davranışları olduğunu belirtti.

"AKILLI ADAMIM, İSTESEM SİZİ SOYMAK İÇİN BİN TANE YÖNTEM BULURDUM"

Şoför esnafının bazen 40 derece sıcakta, bazen de karda buzda çalışarak oldukça kutsal bir mesleği yerine getirdiklerini ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, görev süresi boyunca şoför esnafının her zaman yanında olmaya çalıştığını söyledi. Gürkan, "Özellikle minibüs esnafıyla ilgili yapmadığıma adım kadar emin olduğum bir şey var; sizi soymadım. Akıllı bir adamım, istesem bin tane yöntem bulurdum. Yeni bir sistem kurar, 'Hadi 15 trilyon daha verin' derdim. Bir kere dahi sizden para koparmak aklıma gelmedi. Tam aksine; bir gün Hakan Giyik 'Devir ücretleri ile ilgili sıkıntı var' dedi. 'Devir ücreti nedir?' dedim, 'Eskiden kalan bir karar var. Devir için size gelip para yatırıyoruz' dedi. Kaç para olduğunu sorduğumda '30 bin civarı' dedi. 'Bu doğru değil. Adam malını devrediyor, biz niye para alıyoruz?' diyerek bu kararı kaldırdık." dedi.

"MAZOTA ZAM YAPANLARA SÖYLEYİN" 

Göreve geldiği günden bu yana gerçekçi bir şekilde zam vermeye çalıştıklarını kaydeden Gürkan, "Biz elimizden geleni yapıyoruz. Bu zamlar sizler için yeterli gelmemiş olabilir. Ancak hepsinin faturasını bize çıkarmayın. Biraz da mazota, vergi zam yapanlara söyleyin." diye konuştu.

"HEM EDİRNE'NİN HEM DE ETUS'UN BAŞKANIYIM"

Edirne için yeri geldiğinde herkesin fedakarlık yaptığına değinen Gürkan, "ETUS’un başkanı mısın?" sorusuyla birçok kez karşılaştığını ifade ederek, "Daha önce söyledim yine söylüyorum; ben Edirne'nin de ETUS'un da başkanıyım. Olmaya da devam edeceğim. ETUS kim? Siz Japonya’dan, Çin’den, Amerika’dan, Suriye’den mi geldiniz?" şeklinde konuştu.

"MEMNUNİYETSİZLİK ORANI YÜZDE 7 İLE 8 CİVARINDA"

Edirne Belediyesi olarak her 6 ayda bir anket yaptırdıklarını ve yaptırdıkları bu anketlerdeki sorulardan birinin de "Ulaşımdan memnun musunuz, değil misiniz?" sorusu olduğuna dikkat çeken Gürkan, "Anketlerde yüzde 7-8 oranında ulaşımdan memnun değiliz cevabı çıkıyor. Çok doğal ve normal bir rakam. Ama memnuniyetsizlik oranı düşük çıkıyor diye, 'hiçbir şey yapmamıza gerek yok' deme hakkımız yok. Memnuniyetsizliği yüzde 2-3 seviyelerine mümkünse sıfıra düşürmemiz gerekiyor." dedi.

"TURİZM OTOGARI YAPILACAK"

Seçimlerde Edirne’ye bir turizm otogarı yapacağının sözünü verdiğini ifade eden Gürkan, bu sözünü şu an itibariyle yerine getirmediğini ama mutlaka bir turizm otogarı yapacağını anlattı. Kente gelen turizm otobüsünün şehir içinde gezemeyeceğini belirten Gürkan, "Otobüs, turizm otogarına çekilecek. Belli bir ücret ödeyecek. Şehre gelen turistler şehri ya toplu ulaşımla ya da sizlere aldırdığım tur otobüsleriyle gezecek." sözlerini kullandı.

"ULAŞIMDA 3 TEMEL SIKINTI VAR"

Ulaşımda yaşanan sıkıntılara da değinen Gürkan, 3 temel sıkıntının var olduğunu söyledi. Vatandaşın 'balık istifi' dediği ayakta yolcu taşıma konusundaki tepkileri değerlendiren Gürkan, Edirne’nin bundan 6-7 yıl önce bir tercih yaptığını, ayakta yolcu taşınmasına karar verildiğini ve bu amaca uygun araçların alındığını anlatan Gürkan, "Bu araçlara proje çizen, hesabını kitabını yapan, ruhsat veren devlet. Bu araçlara trafik tescil belgesi veren devlet. Faturayı ETUS ve Edirne Belediyesi mi ödeyecek?" diye sordu.

Yaşanan ikinci sorunun ise gecikmeler olduğunu anlatan Gürkan, "Hiç kimse durağa gittiğinde saatine bakmaz. 5 dakika beklese 10 dakika gibi gelir. Bu beklemeyi, akşam ve sabah saatlerinde yaşanan sıkışıklığı yeni alınan araçlarla azalttık. 24 saat kesintisiz ulaşıma geçelim dedim. Siz de destek verdiniz ve geçtik. Belki zarar ediyorsunuz, sıkıntı çekiyorsunuz, uykusuz kalıyorsunuz. Ama bu yaptığınız çok önemli bir hizmet." dedi.

'Kadına şiddet, çocuğa şiddet, taciz ve uyuşturucu' gibi suçlardan ceza almış olanlara toplu taşımada çalışma belgesi verilmemesi kararını İstanbul'un Edirne'den 1 yıl sonra aldığını belirten Gürkan, "'Kadın yolcu saat 22.00’den sonra nerede inmek istiyorsa orada indireceğiz' diye bir uygulama başlattık. Biz 1 yıldır uyguluyoruz, İstanbul Belediyesi 1 buçuk ay önce başlattı ve kendini Türkiye’de bunu uygulayan tek belediye olarak lanse etti." diye konuştu.

"ŞOFÖRLERİN SERT VE KABA DAVRANMASI SORUNUNU ÇÖZEMEDİK"

Üçüncü temel sıkıntının ise şoförlerin sert ve kaba davranışları olduğunu anlatan Gürkan; eğitim verdiklerini, uyardıklarını, işten attıklarını ancak yine de çözüm bulamadıklarını belirterek, oförlerin sertliği kabalığı hoş değil, Edirne’ye yakışmıyor. Gün içerisinde yoruluyorsunuz, sinirler geriliyor ama bunlar hiçbiri kaba davranmamız için gerekçe değil. Bundan haklı çıkamayız. Lütfen şoförleri uyaralım, takip edelim. Hangi sektörde olursa olsun halka, insana hizmet zordur. Güler yüzü ve tebessümü yüzünüzden eksik etmeyin." dedi.

EJH