İki Enez Derneği, Dedeağaç'ta Buluştu

İki Enez Derneği, Dedeağaç'ta Buluştu
Kartopu Enez Gönüllüleri Derneği ile Dedeağaç'ta çalışmalarını sürdüren Ellinomouseio AINOU (Enez) Derneği, Dedeağaç'ta buluştu.

'2017 Enez Yılı' etkinlikleri nedeniyle ortak çalışma alanlarını belirlemek üzere Kartopu Enez Gönüllüleri Derneği ile Dedeağaç'ta çalışmalarını sürdüren Ellinomouseio AINOU (Enez) Derneği, Dedeağaç'ta buluştu. Genellikle mübadele öncesinde Enez'de yaşayan Hristiyan ahalinin çocuklarından ve torunlarından oluşan, 300 üyesi bulunan AINOU Derneği, Enez'le ilgili anıları, fotoğrafları ve belgeleri toplayıp arşivleyerek çalışmalarını sürdürüyor.

Gerçekleştirdikleri buluşma konusunda bilgi veren Kartopu Enez Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ulaş Demiray, "Öncelikle AINOI Derneği Başkanı Stella Kladera'ya gösterdiği yakın ilgi ve misafirperverlikten dolayı teşekkür ederiz. Stella Kladera geçmiş yıllarda Enez'i birkaç kez ziyaret etti. Özellikle eski belediye başkanı Ahmet Çayır döneminde bu ziyaretler Dedeağaç belediye başkanının da katıldığı seviyelerde karşılıklı olarak sürdürüldü. Ancak mümkün olan, olması gereken ve geciken kapsamlı bir takım ortak çabalar başlatılamadı. Son birkaç yılda ise bu seviyede bir buluşma yaşanmadı." dedi.

Demiray, "Kartopu Derneği olarak Enez'de kent hafızasını oluşturmak, bir kent müzesi kurulması çalışmalarına destek olmak, Enez’in yurt içinde ve dışındaki değerlerine sahip çıkmak, AINOI Derneğinin bu konudaki çok geniş bilgi, arşiv ve materyal zenginliğinden yaralanmak, bunları Enez'e taşıyabilmek amacıyla bu buluşmayı gerçekleştirdik. Çok verimli ve dostça bir çalışma oldu. Bilgi paylaşımının ötesinde birlikte bazı eylemlerde, örneğin Enez Kalesi'nin UNESCO Kültür Mirası Listesine alınması gibi konularda ortak çalışmalar yapılması konusunda da fikir birliğine vardık." şeklinde konuştu.

Demiray, Enez Kaymakamı Elif Canan Ersöz'e gezi öncesinde bilgi verdiklerini ve kaymakamlık tarafından Dedeağaç'taki AINOU Derneği yetkililerinin Enez'e davet edildiklerini, davetin dernek tarafından memnuniyetle kabul edildiğini belirtti.

Buluşmaya Kartopu Enez Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra İl Genel Meclis Üyeleri Şenol Kılıç ve Erol Açık, Enez Belediye Meclis Üyesi Esin Savaş, eski belediye başkanları Ahmet Çayır ve Mehmet Karagöz (İpsala) ile program yönetmeni olarak İsmet Esengin katıldı.

EJH