ONLAR YAŞAMA DÜŞMAN

ONLAR YAŞAMA DÜŞMAN
İsmet Esengin yazdı

SUYA YAZI YAZMAK / İsmet Esengin

ONLAR YAŞAMA DÜŞMAN

Tomanya’lı dostum yeni gelişmeleri yazdı, yazarken muhtemelen yüzü bembeyazdı. Nasıl olmasın; Tomanya’nın ormanları yanıyor ve talan ediliyor, güzelim dağlar yabancılara peşkeş çekiliyor. O dağlar ki mitolojide yer etmiş, hükümet o dağları siyanürlü altına kurban etmiş. Yabancı şirketin ülkesinin simgesi ağaç yaprağı, sıkıyorsa o ülkede kes -bırak ağacı- bir tek dalı. Altın rezervi 4 milyar tomarmış, Tomanya’ya düşen pay %4 kadarmış. Yaklaşık 200 bin civarı ağaç kesilmiş, halk isyan edince embesil yöneticiler maden dağa uzak demiş. Sanırsın orası memleket toprağı değil, aymazlara lafımız bu gidiş gidiş değil. Bu işte rant kokusu var diyenler haklıymış, bu doğa katliamının ortağı hazretin yeğeni çıkmış. Nedir bu vatan toprağına garezleri anlaşılmaz, hazret vatan toprağına galoşsuz basmaz.

Traki’nin altın körfezi Seros da tehdit altında, rantçılar bu doğa harikasında talan sevdasında. Doğal gaz boşaltma yapacaklarmış güzelim sularda, deniz faunası ve florası yok olacakmış kimin umurunda! Önlenemezse Seros’un bütün güzelliği biter, sonra sanmayın son pişmanlık fayda eder.

Kuşların göç yoluna havaalanı yaptılar, dünyanın en büyüğü diye caka satttılar. Yine binlerce ağacı kestiler, birkaç müteahiti zengin ettiler. Oysa daha Atatomanhavaalanı tam kapasiteye ulaşmamıştı, milyarlarca tomarı gömdüler alem buna şaştı. O bölgede yılın yarısı fırtınalı ve sisliymiş, uçuş güvenliği her daim tehlikedeymiş. Müteahit de pistleri uydur kaydır yapmış, güvenlik kimin umurunda tomar balyaları gözlerini karartmış. Şimdi yanlış yer deyip pişman olmuşlar, bu işten nasıl sıyrılacaklar ona uğraşıyorlar. Nedir bu doğa ve çevre düşmanlığı anlaşılmaz, milyarlarca tomarı iç ettiler gözleri doymaz. Doğa katliamlarının var daha onlarca örneği, sen de sesini yükselt budur yurtseverliğin gereği.

Nazım ne güzel tanımlamış bu aymazları, şiiri tam da anlatmış Tomanya’da yaşananları. O şair ki sizin ülkede yetişmiş, şiirleri tüm ezilen ulusların gerçeğini dile getirmiş. Paylaşacağım konuyla ilgili şiirini, umarım çıkarırız ulusça gereken dersleri. Tomanya’dan kucak dolusu selam iletirim, siz bari vatan toprağına sahip çıkın derim.

Onlar ümidin düşmanıdır sevgilim

akar suyun,

meyve çağında ağacın,

serpilip gelişen hayatın düşmanı.

Çünkü ölüm vurdu damgasını alınlarına:

-çürüyen diş, dökülen et-

Bir daha geri dönmemek üzere yıkılıp

gidecekler.

Ve elbette ki, sevgilim, elbet,

dolaşacaktır elini kolunu sallaya sallaya,

dolaşacaktır en şanlı elbisesiyle : işçi

tulumuyla

bu güzelim memlekette hürriyet…

(Nazım Hikmet RAN)

SÖZÜN ÖZÜ: Vatan toprağına düşmanlık edilmez, hesap vakti geldiğinde son pişmanlık fayda etmez.

NOT: Bu arada millet doğayı kurtarmak peşinde, Edrine vekilimiz de damat gibi pipisinin derdinde. Özel yaşamıdır kırdığı cevize karışmayız, işin içinde zevke karşılık işe alma varsa sessiz kalmayız. Özel hayatını kendince yaşasın, bu şartlarda artık karşımıza çıkmasın.