SAVAŞ ÇANLARI (TOMANYA GÜNCESİ)

SAVAŞ ÇANLARI (TOMANYA GÜNCESİ)
SUYA YAZI YAZMAK / İsmet Esengin

SUYA YAZI YAZMAK / İsmet Esengin

Tomanyalı dostum uzun süredir aramamıştı, sandım ki Tomanya’da hiç sıkıntı kalmamıştı. Meğerse Tomanya’da her gün ayrı heyecanmış, bu heyecana benim diyen kalp dayanmazmış.

Kuriye Tomanya’nın güney komşusudur, Tomanya için her an problem olgusudur. Halkların aslında karşılıklı yok bir sorunu, tüm sorunlar Amartika ve Agora birliğinin oyunu. Tomanya’yı yönetenler bu oyuna balıklama atlamışlar, elbirliği ile Kuriye’yi bir bataklık yapmışlar. Şimdi herkesin bir ayağı çamurun dibinde, herkes bu oyunda temiz olduğunu kanıtlama derdinde. Kuriye rejimi yıllarca kendi halkını vurmuştur, beslediği terör de Tomanya’nın baş belası olmuştur. Tek adam rejimini Tomanya’dan önce keşfetmişler, gariban Kuriyelileri inim inim inletmişler. 2000’li yılların başında Kuriye reform yapma niyetine girmiş, Tomanya hükümeti ile ilişkileri geliştirmiş. Hatta Toman hükümetinin başı ile can ciğer olmuşlar, ailecek tatil yapıp diz dize oturmuşlar. Birbirlerine kardeşim demişler, tüm dünyaya da dostluk mesajı vermişler. Kuriye’de ortak bakanlar kurulu toplamışlar, yetmemiş ülkenin ünlü takımı Fenerbostana Kuriyede dostluk maçı oynatmışlar. 2007 yılı dostluğun tavan yaptığı yıllardı, 2011’e doğru her şey bozuldu geldi Harab baharı. Amartika Büyük Kafdağı projesini başlatır, şimdiki Tomanbaşını eş başkanlık umuduyla ayartır. Amaç güya Kaf dağı ülkelerini özgürleştirmektir, asıl niyetleri tüm enerji kaynaklarını ele geçirmektir. Tomanbaşı bu teklife balıklama atlar, son kertede kabak Tomanya’nın başına patlar.

2011 yılında güya Kuriye başkanının bileti kesilir, ülkeye dünyanın her yerinden DAES militanları gönderilir. Bu militanların önemli kısmı Tomanya’dan otobüslerle sınıra getirilir, sınırda teçhiz edilip öte tarafa gönderilir. Bu tipik Büyük Kafdağı projesinin bir parçasıdır, arkasında yatan Kördlerin Kuriye’de toprak sahibi yapılmasıdır. Bu örgüt Kuriyenin yarısına hakim olur, hatta bir ara Tomanya’nın güneyine de kurulur. Bazı siyasiler bu katillere övgüler düzer, utanmazca katil sürüsüne dua bile eder. O katiller ki sınırda Toman askerlerini öldürür, bu aymazlar bu cinayetlere bile kördür. Sınırında bu eşkıyalara ses çıkarılmaz, tehlike adım adım yaklaşmaktadır kimse uyanmaz. DAES sınırda Kördleri katletmeye başlar, Amartika ve Agora büyük oyun için düğmeye basar. Tomanya büyük tuzağa çekilmektedir, aslında elindeki büyük fırsatı tepmektedir. Tomanya sınırındaki katliama anında kendisi müdahale edebilirdi, böylelikle Tomanya’ya Kördlerin hamisi denilirdi. Tomanya komşu ülke Tırak’tan höşmergelere yol verdi, böylelikle Kördler kendi savaşlarını verdi. Amartikanın istediği fırsat oluşmuştu, masum Kördler kafa kesen DAES’in kurbanı olmuştu. Amartika ve Agora Kuriye’ye silah gönderdi, Kördler bu savaşta en öndeki neferdi. Tüm dünya DAES’e nefretle bakmıştı, herkes DAES’le savaşan Kördleri alkışlamıştı. DAES’in işgal ettiği yerlerin çoğu artık Kördlerin kontrolunda, Kördler de aldığı destekle devlet olma yolunda. Tomanya yıllarca Hoyrat nehrinin doğusunda Kördler olmayacak dedi, şimdi sınırdan uzak olsunlar bana yeter noktasına geldi.

Toman hükümeti belli ki yanlış hesap yaptı, niyetleri Kuriye’nin başkentinde ibadete durmaktı. Her ülke amacına vardı, Tomanlara dört milyon mülteci kaldı. Amartika, Agora ve Rusika mevcut durumdan memnun, bu işte sanırım bir tek Tomanya mecnun. Ülke ekonomisi büyük darbe aldı, faturayı ödemek gariban Tomanlara kaldı. Tomanya Kuriye’de ÖKO’yu desteklemekte, şimdi de Kördlere karşı onlarla hareket etmekte. Bu örgütü Tomanlar dışında herkes terörist saymakta, Tomanya da terörü destekliyormuş gibi hedef tahtasında. Şimdi Tomanlar sınırda güvenli bölge peşindeymiş, dört milyon mültecinin bir kısmını oraya yerleştirecekmiş. Bugün Büyük Kafdağı projesinin yeni bir aşaması, sınırda güvenli bölge oluşturulması belki de alenen Kördlerin tanınması. Belki oradaki varlıkları iyice meşrulaşacak, sonrasında Tomanların Kuriye’deki varlığı sorgulanacak. Bugün Tomanların Kuriye politikasını hiçbir ülke desteklemiyor, Rusika ve Persiya Amartikaya karşı sınırlı iş birliği gösteriyor. Galiba Tomanya büyük bir tuzağa çekildi, Büyük Kafdağı projesinde yeni safhaya geçildi. Bu süreçten belki herkes kazançlı çıkacak, kabak yine Tomanya’nın başına patlayacak. Amartika sınırlı operasyon yapabilirsiniz demiş, laf arasında on bin DAES tutuklusunu Tomanya’ya kitlemiş. Bu katiler Tomanyanın başına bela olur, kimsenin fikri yok bu iş nasıl hallolur. Savaşın ekonomik yükü de cabası, belli ki ağır olacak bu iş bilmezliğin faturası. Toman hükümeti yanlış dış politikanın bedelini ödüyor, adım adım yeni bir maceraya sürükleniyor. Ülkeyi bu duruma düşürenler kahramanlık edasında, ülke bataklığa sürükleniyor bunlar savaş sevdasında. Ülkenin çıkarları elbette her şeyin üstündedir, ülkeyi batağa sürükleyenler gün gelir yargının önündedir. Toman arkadaşım bir de mesaj gönderdi, aman siz bari ülkenizi batağa sürüklemeyin dedi. Siz siz olun doğru yöneticileri seçin, ülkenize sahip çıkın, sorumluluk üstlenin.

Sözün Özü: Değmesin Toman askerinin ayağına taş, bil ki tek çözüm değildir savaş.

Açıklamalar; Tomanya Kaf dağının ardındaki ülkedir, Büyük Kaf dağı projesi Amartika’nın madiğidir. Amartika, Rusika ve Agora Birliği güçlü ülkeler, paçayı kaptırırsanız eğer ebenizi beller. Kuriye Tomanya’nın güney komşusudur, iç savaşla uğraşmak en büyük sorunudur. Tırak Amartika tarafından bölünmüş ülkedir, Hoyrat bölgenin en büyük nehridir. Persiya komşu dinci bir devlettir, Kördler bölgede etnik bir milliyettir. DAES Dinci Ahlaksız Eşkiya Sürüsüdür açılımı, kafa kesen katillerdir Amartikanın paralı uşağıdır tamamı. ÖKO özgür Kuriye Ordusu diye yazılır adı, Ölüme Kurulu Organizmadır anlamı.