"İthalat Cenneti Olduk!"

"İthalat Cenneti Olduk!"
Saadet Partisi Edirne Merkez İlçe Başkanı Şaban Kaya yaptığı açıklamada, tahıl ambarı olan ülkemizin yanlış politikalar sonucu 'ithalat cenneti'ne dönüştürüldüğünü söyledi.

Saadet Partisi Edirne Merkez İlçe Başkanı Şaban Kaya yaptığı açıklamada, tahıl ambarı olan ülkemizin yanlış politikalar sonucu 'ithalat cenneti'ne dönüştürüldüğünü söyledi.

Şaban Kaya, "Rusya ile geçen haziranda başlayan 'normalleşme' süreci hala sürerken, Rusya’nın Türk domatesine uyguladığı yasak kalkmazken, 3 Mayıs'taki devletler arası görüşmenin ardından Türkiye, yeniden Rusya’dan buğday ithalatına başladı." açıklamasında bulundu.

Buğdayla birlikte yüklü miktarda ‘mısır’ da ithal edileceğine vurgu yapan Kaya, "Tarımda ithalata iyice alışan Türkiye, şimdi de mısır ithal edecek. Toprak Mahsulleri Ofisine mısır ithalatı için sene sonuna kadar 500 bin ton gümrük vergisiz tarife kontenjanı tahsis edildi." dedi.

Bir zamanların 'tarım ülkesi' Türkiye’nin, her yıl 3-4 milyon ton buğday ithal etmek durumuna düşürüldüğüne dikkat çeken Kaya, "Birçok şeyde olduğu gibi tarımda da ithalata alıştırıldık! Tarımdaki yanlış politikalar, hatta ‘politikasızlık’ sebebiyle bu sektörü iyice kaybetme noktasına gelen Türkiye, bakliyatta alenen dışa bağımlı bir vaziyette bulunuyor. Yani, baklagillerin ana vatanı olan Türkiye, tüm baklagil ürünlerinde ithalatçı durumuna düşmüş durumda. Rusya, Almanya, Fransa, Ukrayna’dan buğday ithal eden Türkiye; İngiltere ve Hırvatistan’dan arpa; Gürcistan’dan saman; ABD, Yunanistan, Türkmenistan ve Hindistan’dan pamuk; Arjantin’den soya; ABD, Arjantin ve Brezilya’dan mısır; ABD, Vietnam, İtalya ve Tayland'dan çeltik ve pirinç; Etiyopya, Bangladeş, Mısır ve Çin’den kuru fasulye; Kanada’dan nohut ve yeşil mercimek; ABD, Ukrayna ve Kanada’dan bezelye ithal ediyor." şeklinde konuştu.

Kaya, "Tarım ürünlerinde ‘kendi kendine yetmesiyle’ bilinen Türkiye’de, 2004’te 93 milyon dönüm olan buğday ekim alanları 2014’te 77 milyon dönüme düşmüş durumda. Tarımda yeniden kendi kendimize yeten bir ülke haline gelmemiz, çiftçiler günü kutlamakla değil çiftçiye sahip çıkmakla, yeni ve milli politikalar üretmekle mümkündür." dedi.

EJH