İzinsiz ilan ve afişe 12 bin TL'ye kadar ceza

İzinsiz ilan ve afişe 12 bin TL'ye kadar ceza
Son zamanlarda artan izinsiz afiş ve reklam faaliyetleri konusunda harekete geçen Çorlu Belediyesi, izinsiz afiş asarak çevre ve görüntü kirliliği yaratanlara cezai yaptırım için çalışma başlattı. İzinsiz afiş asanlara ilgili...

Son zamanlarda artan izinsiz afiş ve reklam faaliyetleri konusunda harekete geçen Çorlu Belediyesi, izinsiz afiş asarak çevre ve görüntü kirliliği yaratanlara cezai yaptırım için çalışma başlattı. İzinsiz afiş asanlara ilgili kanun kapsamında 2020 yılı itibariyle 12 bin TL'ye varan cezalar kesilebilecek.

Özellikle halkın yoğun olduğu meydanlar, parklar, caddeler ve sokaklar üzerinde bulunan duvarlar, elektrik direkleri, trafolar, panolar, otobüs durakları, yönlendirme ve bilgilendirme levhaları, gibi birçok noktaya izinsiz şekilde reklam afişi yapıştıran veya ilan asanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 42. maddesi hükümleri gereğince 2020 yılı itibariyle 12 bin TL'ye varan tutarlarda cezai işlem uygulanabileceğini ifade eden Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, "Bu konuda kimseyi mağdur etmek istemiyoruz ancak kurallara uymayanlar hakkında gerekeni yapacağız." dedi.

"Cezalar Oldukça Ağır"

İzinsiz afiş ve reklam asmanın cezai sorumlulukları olduğunu belirten Başkan Sarıkurt, "Bu konuda Kabahatler Kanunu'nun 42. maddesi çok açık. Kanun maddesine göre meydanlarda, parklarda, cadde veya sokak kenarlarındaki kamuya ait duvar veya alanlara, izin almaksızın kişilere ait özel alanlara bez, kağıt ve benzeri afiş ve ilan asanlara 12 bin TL'ye varan idari para cezası uygulanabilmektedir. Bu cezalar dışında afiş ve ilanların kaldırılmasına ilişkin masraflar da ilgili kişilerden ayrıca tahsil edilir." diye konuştu.

"Sorumluklarımızın Bilincinde Olmalıyız"

Öncelikli hedeflerinin cezalandırmak olmadığını, kimseyi cezalar ile zor duruma düşürmek istemediklerini ifade eden Sarıkurt şunları söyledi: "Bu sadece kanuni değil aynı zamanda insani bir sorumluluktur. Lütfen sorumluklarımızın bilincinde olalım ve bu doğrultuda hareket edelim. Ayrıca şunu da hatırlatmakta fayda var; 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununa göre belediye sınırları ile mücavir alanlar içinde yapılan her türlü ilan ve reklamın İlan ve Reklam Vergisi'ne tabi olduğu unutulmamalı ilgili kanun gereğince mükellefin yurt dışından gönderilen ilan ve reklamlar dahil olmak üzere kendi adına yapan ve yaptıranlar ile ilan ve reklam işlerini mutat meslek olarak ifa edenler, başkaları adına yaptıkları ilan ve reklamlara ait vergileri mükellefler adına ilgili belediyeye yatırmaktan sorumludurlar."

İzinsiz afiş asanları bildirmek için 444 99 59 numaralı telefon hattından Çorlu Belediyesi Zabıta Müdürlüğüne ulaşabilir ya da 0533 020 59 59 numaralı Whatsapp İhbar Hattı üzerinden şikayet iletilebilir.