Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
İnşaatı süren Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisleri'nin inşaat alanında incelemeler yapıldı. Ardından Belediye Nikah Salonu'nda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.Bugün (27 Kasım 2015 Cuma günü) saat 16.00'da Edirne...

İnşaatı süren Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisleri'nin inşaat alanında incelemeler yapıldı. Ardından Belediye Nikah Salonu'nda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Bugün (27 Kasım 2015 Cuma günü) saat 16.00'da Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Kent Konseyi üyeleri ve Edirne'de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ile birlikte Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisleri'nin inşaat alanında incelemelerde bulundu.

Ardından saat 18.00'de Belediye Nikah Salonu'nda, Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisleri hakkında bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Edirne Kent Konseyi üyeleri ve Edirne'de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının üyelerinin yanında Edirne halkından da katılım gösterildi.

edikab1

Toplantının başında Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisleri hakkında bilgi verdi. Tesis yapımına başlanmadan önce hangi aşamalardan geçildiği, tesis yapımının ne kadara mal olduğu gibi bilgiler veren Gürkan, yapımcı firmanın çok tecrübeli olduğunun da altını çizdi. Ardından tesis ile ilgili detaylı bilgiye inşaat firmasında görevli kişiler bir sunum ile değindi.

Toplantıda cadde ve sokaklardaki konteynerların kaldırılmasının düzenli depolamaya büyük katkısı olacağına değinildi. Ayrıştırılan çöplerin ise belediye tarafından evlerden alınmasının yine Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisleri'ni olumlu etkileyeceği bildirildi.

edikab2

Çöplerin ayrıştırılması, sokakların kirletilmemesi, atık pil ve evsel yağların toplanması gibi konularda anahtar kişilerin ilkokul seviyesindeki çocuklar olduğu belirtildi.

İnşaatı devam eden Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisleri, 13 bölümden oluşuyor. Ayrıca tesislerin yaklaşık kullanım ömrünün 3o yıl olduğu belirtildi. 30 yıl sonra tesisin çöp ile dolması bekleniyor. Tesisin kullanım süresi dolduktan sonra sürekli eklemeler yapılarak tesis büyütülebilecek. Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisleri'nin krokisi aşağıdaki gibi olacak.

katı atık depolama ve bertaraf tesisleri

Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisleri'nde toplanan çöplerin gerekli işlemlerden geçtikten sonra yakılması da gündeme geldi. Ancak bu düşünce 'çok maliyetli' olması nedeniyle uygulanmasının mümkün olmadığı dile getirildi. Ancak bir dinleyici "Çöpler yakılırken elde edilen enerji de elektriğe dönüştürülebilir, termik santralden elde edilen enerji çöplerin yakılmasından da elde edilebilir. Tabi ki karbondioksit salınımını engelleyecek önlemler alınarak. Bunu da bir belediyenin değil, devletin desteğiyle birden çok belediye; hatta belki de tüm Marmara Bölgesi'nin belediyeleri birlikte gerçekleştirmeli." şeklinde konuştu.