Kırkpınar'a Olan İlgi Her Geçen Gün Artıyor

Kırkpınar'a Olan İlgi Her Geçen Gün Artıyor
Edirne’nin 654 yıllık Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne ilgi her geçen gün daha da artıyor.İngiliz film şirketi yetkilileri BBC, Channel 4, National Geographic, History Channel, Discovery Channel kanallarında yayınlanacak...

Edirne’nin 654 yıllık Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne ilgi her geçen gün daha da artıyor.

İngiliz film şirketi yetkilileri BBC, Channel 4, National Geographic, History Channel, Discovery Channel kanallarında yayınlanacak olan  True Grit (Gerçek Cesaret) adlı belgeselin ön çalışmasını yapmak için Edirne’ye geldi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ı makamında ziyaret eden yetkililer, Gürkan’dan destek istedi.

Yapımcı Ceri Harbert, prodüksiyon yetkilisi Pemala Gardon ile danışman Münir Akdoğan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ı makamında ziyaret ettiler. BBC, Channel 4, National Geographic, History Channel, Discovery Channel kanallarında yayınlanacak olan  True Grit (Gerçek Cesaret) adlı belgeselin ön çalışmasını yapmak için Edirne’ye geldiklerini ifade eden belgeselin danışmanı Münir Akdoğan, belgesel hakkında Başkan Gürkan’ı bilgilendirdi. Hazırlayacakları belgeselde ayrıca 4 tane kendi dalında şampiyonun de geleceğini ifade eden Akdoğan, “Çeşitli dallarda altın madalya almış 4 sporcuyu, buradaki şampiyonlarla bir araya getirerek, bunların ortak tarafların olduğu, ortak cesaretleri olduğunu, ortak etik kuralları olduğunu göstereceğiz. Sizin desteğinizi rica ederiz.” dedi.

36 BİN FOTOĞRAF ARŞİVİ  

Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin, bu yıl 654’üncüsünün düzenleneceğini ifade eden Gürkan, “Tabi dünyada olimpiyatlardan sonraki en eski spor organizasyonu. Olimpiyatlar da zaman zaman kesintiler var. Kırkpınar’da hiç kesintimiz yok. Biz belediye olarak Kırkpınar’ın sahibiyiz. Yani Kırkpınar’ı düzenleyen biziz. Farklı kurumlarında destekleri oluyor. Ama bunlar çok minimum düzeyde. Finansal boyutunun neredeyse tamamını, diğer boyutlarının da yüzde 95’ini de biz yapıyoruz. Kırkpınar bizler için çok önemli. Geleneğin doğal yapısını bozmadan yeni nesile kültürümüzü aktarmaya çalışıyoruz.” dedi.

Bir arşiv sıkıntısının yaşandığını ve sıkıntının çözülmesi için Kırkpınar Bilgi, Belge, Dokümantasyon Merkezi’nin kurulduğunu ifade eden Gürkan, “Bizim bir yıldır en önemli çalışmamız bu. O merkez aktif olarak çalışıyor. Merkezde 36 bin civarında fotoğraf bulunuyor. En son bir padişah fermanı bulduk. Büyük bir havuz oluşturduk, Kırkpınar ile ilgili ne bulursak onun içine atıyoruz. Bundan 100 yıl sonra, herhangi birisi merak ederse 2014 yılının Kırkpınar ağası kim, kimler güreşti, kimler kazandı bu arşivlerden yararlanabilecek.” diye konuştu.