Köylüler İsyanda

Köylüler İsyanda
Lalapaşa ilçesinde Çömlekköy ve Yünlüce Köyü arasına yapılacak olan kalker ocağı projesi köylüleri isyan ettirdi.

Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde Çömlekköy ve Yünlüce Köyü arasına yapılacak olan kalker ocağı projesi köylüleri isyan ettirdi. Lalapaşa çimento fabrikası tesislerinde kullanmak için Çömlekköy’e 325, Yünlüce Köyü’ne ise 750 metre mesafede açılmak istenen kalker ocağı projesinin ayrıntılarını öğrenen köylüler, itiraz dilekçesine adeta imza yağdırdılar. Çömlekköy ve Yünlüce’de yaşayan çok sayıda kadının da katılımıyla 54 imzalı itiraz dilekçesi ve konuyu gündemine koyan Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ile birlikte itiraz süreci başlatılmış oldu.

Edirne Çevre Derneği Başkanı Ayten Eren yaptığı açıklamada: "Konuya ilişkin hazırlanmış olan ÇED raporunda sakınca görüşmeyen ama yapılan teknik hesaplamalarda haftanın iki günü deprem etkisi yapacak dinamitle patlatmalarda çevrede yaşayan köylülerde 8 saate kadar duyma sorunu yaşanacağı, evlerde çatlaklar oluşacağı, patlama sonrası gökten kayaların yağacağı öngörülmektedir." dedi. Dernek Başkanı Ayten Eren; her 3 dakikada bir yükleme yapacak kamyonların oluşturacağı tozlarla günde 300 kilogramın üzerinde tozun kuzey rüzgarlarıyla Çömlekköy'ü yaşanamaz hale sokacağını, yaşamlarını hayvancılık ve tarımla sürdüren çevre köylerde tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geleceğini, böylelikle gelecek dönemlerde hacze düşüreceğinin öngörüldüğünü söyledi.

Edirne Çevre Derneği Başkanı Ayten Eren: "ÇED sürecinin başladığı Çömlekköy’le ilgili gelişmeleri başından beri endişeyle izlemekteyiz. Geçimlerini hayvancılık ve tarımla sağlayan bu köylerin çok yakınlarında açılmak istenen böylesine devasa bir kalker ocağıyla, bölgenin yaşanmaz hale geleceğini düşünüyoruz. Bu haliyle ÇED raporunun kamu yararına değil de firma yararı gözetilerek düzenlenmiş olduğunu tespit ettik. Bu ocağın bölgede yaşayan vatandaşlarımızın bu gününe ve geleceklerine zarar vereceğini düşünerek, itirazlarımızı köylerde yaşayanlarla birlikte yapmış bulunuyoruz." şeklinde konuştu. 

Çömlekköy ve Yünlüce köylüleri gelişmelerden rahatsız olduklarını, kamu yararını göz ardı eden bu ÇED sürecinin sonlandırılmasını isteyerek imzaladıkları dilekçelerini Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ile birlikte Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim ettiler. Edirne Jet Haber